dilluns, 15 de maig del 2023

Avenc des Puig Pelat

Avenc des Puig Pelat
Avui he tancat la meva estada a Eivissa amb aquesta tercera activitat espeleològica, visitant l'Avenc des Puig Pelat. Aquesta cavitat, com altres que he explorat a l'illa, m'ha costat molt de trobar. Fins a sis intents he necessitat, recorrent incansablement la muntanya al voltant del cim del Puig Pelat, per trobar finalment aquesta cavitat. 
Avui, quan finalment l'he trobat, he comprovat que l'entrada de l'avenc està a 500 metres del cim del Puig Pelat. Això dona idea de la gran extensió de terreny, emboscat i sense camí, que he hagut de recórrer per localitzar l'avenc.
L'esforç ha valgut la pena perquè, tot i ser de reduïdes dimensions, l'Avenc des Puig Pelat es mereix una visita per la bellesa de les seves formacions, especialment a la seva sala principal que és una petita meravella.
Carregat amb la motxilla gran, amb la corda de 60 metres i tot el material que he portat amb l'esperança de trobar l'avenc, he iniciat de bon matí una nova exploració al voltant del Puig Pelat. Dues hores més tard he trobat per fi l'entrada a la cavitat. És un petit forat al fons d'una petita depressió del terreny que no es veu fins estar al costat mateix. De fet, en alguna exploració anterior havia passat molt a prop sense veure l'avenc.
M'he equipat i he muntat la instal·lació del ràpel amb un spit i una savina. Després he baixat fins al fons de la cavitat amb 13 metres de ràpel. He arribat a la sala principal de l'avenc, petita pero totalment coberta de formacions. Hi ha una llarga columna i diverses entrades que formen com capelletes però sense recorregut.
Després d'explorar els diversos racons de la cavitat m'he dedicat una estona a dibuixar un esquema de l'avenc per fer la topografia. Tot i que he pres diverses mesures amb l'aparell làser, el resultat ha estat només una aproximació molt simplificada a la realitat perquè la sala té formes irregulars i complexes, gairebé fractals.
Després de completar l'exploració de la sala i els treballs topogràfics, he iniciat el retorn remuntant els 13 metres del pou i sortint a la superfície.  Ha estat una magnífica activitat, curta però intensa, amb la que he tancat uns dies d'estada a Eivisa en els que he pogut explorar tres noves cavitats.
I aquí teniu un vídeo amb imatges de l'exploració de l'Avenc des Puig Pelat. Aquesta vegada és obra de la productora pròpia del Blog de MuntanyaQuercus Films:


ENTRADES RELACIONADES:
Avenc des
Ramells, 2022
Avenc des
Diagues, 2022
Cova des
Sants, 2022

TOPOGRAFIA: dibuix reaitzat per en Joan G.  a partir de l'esquema a mà alçada realitzat a la mateixa cavitat.
Avenc des Puig Pelat
BIBLIOGRAFIA:
PARTICIPANTS:
Avenc des Puig Pelat
J. Rafel (en solitari)