dijous, 4 de maig del 2023

Avenc Barbuixell

Avenc Barbuixell
En el segon dia d'estada al Pallars hem visitat l'Avenc Barbuixell, que era l'objectiu principal d'aquesta sortida. Es tracta d'una important cavitat amb una gran sala, formacions diverses i un gran gour situat en una sala penjada.
Hem arribat de bon matí a Serradell i hem iniciat la curta caminada per arribar a la boca de l'avenc. Tot i que la cavitat està molt a prop, no hi ha un bon camí; cal seguir algunes traces de camí i grimpar uns pendents rocosos abans d'arribar-hi.
Ens hem equipat a l'entrada i hem iniciat l'exploració recorent la galeria d'entrada, uns 15 metres, fins a la instal·lació del ràpel que dona entrada a la sala principal. Assegurats amb un passamans que hem muntat a partir d'una sabina, hem muntat el ràpel i hem iniciat el descens. 
És un ràpel de menys de 30 metres que ens deixa en un extrem de la gran sala principal de 20 x 20 metres amb una alçada d'uns 40 metres.
Abans d'explorar aquesta sala, que té molts racons interessants, hem anat a la paret SW on hi ha una gran colada que cobreix la paret de dalt a baix. Hi ha una corda fixa, amb l'ajut de la qual es pot pujar a la part superior d'aquesta paret, on hi ha la part més interessant de la cavitat. 
Amb el material de remuntada hem començat a pujar per la corda. La paret estava enfangada i relliscosa i la corda també estava bruta però semblava segura. El pany de paret es puja en tres trams i cal canviar el material en els canvis de corda. 
Amb més esforç del que pensàvem hem arribat a dalt de la paret on hi ha una petita plataforma enfangada. Pujant una mica més hem trobat una gatera estreta i plena de fang que hem travessat per arribar a una sala superior. Aquesta sala superior és el més interessant del Barbuixell. Hi ha moltes formacions i, a la part més alta de la sala, un gran gour.
A causa de la sequera el gour estava totalment sec, de manera que no hem pogut gaudir de l'espectacle d'un llac subterrani però hi havia formacions realment espectaculars. Hem estat una bona estona fent fotos abans d'iniciar el retorn per la gatera enfangada.
Des de l'ancoratge de les cordes fixes es pot baixar en ràpel utilitzant els tres trams de corda però, justament per evitar haver de fer la maniobra de canvi de ràpel penjats a mitja paret, havíem portat una corda de 30 metres i un cordino d'igual longitud. Hem muntat un ràpel de 30 m amb les nostres cordes i hem arribat al peu de la paret amb un sol ràpel. No ha sobrat ni un cm però els 30 metres han estat suficients per rapelar sense problemes. Després, estirant el cordino, hem recuperat la corda.
Un cop completada l'exploració de les parts altes de la cavitat ens hem entretingut una bona estona fent fotos a la sala principal, que té racons amb bones formacions. Després hem remuntat el primer ràpel arribant a la galeria d'entrada per on hem sortit a la llum del dia.
I aquí teniu el vídeo de l'exploració de l'Avenc Barbuixell. Ha estat produït per Edicions JGB i cedit al Blog de Muntanya per als seus seguidors:


ENTRADES RELACIONADES:
Cova Negra de
Corçà, 2022
Bòfia dels
Prats, 2020
Fou de
Bor, 2019

TOPOGRAFIA:
Forat de l'Or
BIBLIOGRAFIA:
PARTICIPANTS:
Blog de Muntanya
Joan G. - J. Rafel