divendres, 15 de desembre del 2023

Torrents del Pla dels Hortals i del Ginebrar

Torrent del Ginebrar
Una gran jornada barranquista amb el descens de dos barrancs de la zona del Sallent de Gurn. En aquesta zona, ubicada entre l'altiplà del Pla Traver i la població de Sant Privat de Bas, hi ha uns quants barrancs que baixen per grans cingles de parets verticals. La muntanya forma dos esglaons ben marcats i separats per una zona més planera. A cadascun d'aquests esglaons hi ha diversos barrancs i això ens permet fer moltes combinacions diferents. 
Nosaltres hem combinat el Torrent de Pla dels Hortals amb el Torrent del Ginebrar, dos descensos clàssics, inclosos en el llistat dels 50 barrancs de la FEEC. Un gran recorregut barranquista que ens ha permès baixar dues grans parets amb un seguit de ràpels. 
L'aproximació a l'inici del primer barranc es pot fer pujant a peu des de l'aparcament de Plana Xurri, a prop de Sant Privat d'en Bas, però és una llarga caminada amb força desnivell. La segona opció, la que hem triat nosaltres, és deixar un cotxe a Plana Xurri i pujar amb un altre vehicle fins al Pla Traver.
Després de fer la maniobra de cotxes hem iniciat la caminada al costat de la masia de Platraver, un gran edifici que actualment funciona com a casa d'allotjament rural. Des d'aquest punt l'aproximació és curta i fàcil; en pocs minuts estàvem baixant per la llera del Torrent del Pla dels Hortals.
Hem arribat a la instal·lació del primer ràpel, una baga al voltant del tronc d'un arbre. És un ràpel curt que baixa pocs metres, només per arribar a la capçalera del segon ràpel, el més vertical, d'uns 50 metres. La reunió es fa en una mínima plataforma on amb prou feines hi caben dos barranquistes però la instal·lació és molt bona.
Mentre uns començaven a baixar el segon ràpel els altres anaven baixant el primer, evitant que hi hagués mai més de dues persones a la reunió.
El tercer ràpel, no tan vertical però més llarg, ens porta a un gran replà. Segons la ressenya que portàvem, aquest segon ràpel és de 65 metres però hem constatat que és bastant més curt; potser no arriba als 60.
Hem acabat el descens amb un petit ràpel, d'uns 10 metres, deixant enrere el gran mur del Torrent del Pla dels Hortals. Després hem baixat un petit tram de bosc, sense camí, evitant la llera del torrent plena de grans blocs, fins arribar a una antiga pista. Després hem seguit baixant pel bosc fins enllaçar amb un camí senyaitzat que ens ha portat fins a l'entrada del segon barranc de la joranada: el Torrent del Ginebrar.
Després de baixar caminant el primer tram del torrent hem arribat a la instal·lació del primer ràpel.  La ressenya indicava una instal·lació natural en un arbre però hem trobat uns parabolts nous per muntar el ràpel i un curt passamans per arribar a la instal·lació a través d'unes roques una mica relliscoses.
El primer ràpel acaba en un petit circ tancat per un mur guarnit amb un jardí de falgueres. Després hem baixat caminant un petit tram fins arribar a la capçalera del gran mur  d'uns 150 metres on hi ha la part més interessant del barranc.
Hem fet un ràpel curt per arribar a la instal·lació del ràpel més vertical, el tercer. La sortida és impressionant però no és tot vertical sinó que té diversos petits replans al llarg del descens. La reunió és petita però força més gran que la primera dels Hortals. 
El quart ràpel és més llarg, gairebé de 60 metres, però poc vertical i tallat per diversos replans. Finalment hem baixat el darrer ràpel, d'uns 20 metres, que acaba amb un diedre perfecte.
Després de fer la foto de grup i guardar el material hem començat a baixar pel bosc fins que hem enllaçat amb el camí de Les Escales per on en pocs minuts hem arribal a Plana Xurri on havíem deixat un cotxe al matí.
I aquí teniu el vídeo d'aquesta activitat, que ha estat editat per la productora pròpia del Blog de Muntanya, Quercus Films, amb la col·laboració de Coloms & Coloms Films.


ENTRADES RELACIONADES:
Escletxes de la
Freixeneda, 2023
Sallent de
Gurn, 2023
Sallent de
Cavorques, 2023

RESSENYES:
Torrent del Ginebrar Torrent del Ginebrar
PARTICIPANTS:
Torrent del Ginebrar
Alícia - Manel - Oriol - Toni - J. Rafel