dijous, 7 de desembre del 2023

Avencs de la Febró i Avencots dels Motllats

Avencs de la Febró i Avencots dels Motllats
Els Avencs de la Febró són una curiositat geològica força interessant. És una gran esquerda que s'obre arran de terra al mig d'un bosc, formant una mena de congost subterrani. Jo ja havia visitat aquest indret singular en dues ocasions però avui hem fet una visita més completa perquè, a més de recórrer tots els racons dels Avencs de la Febró, hem visitat un segon grup d'esquerdes, molt proper i potser més interessant: els Avencots dels Motllats.
Hem arribat a la Mussara de bon matí i, abans d'iniciar l'excursió, hem anat a visitar les ruïnes del poble, situat al costat d'un gran mirador amb grans vistes de la costa tarragonina.
Després de la visita a la Mussara ens hem desplaçat fins a una explanada a peu de carretera on comença el camí que porta als Avencs de la Febró. És un curt trajecte i en pocs minuts estàvem abocats a la gran esquerda oberta a terra. El camí voreja l'esquerda fins a un punt en el que baixa al fons de l'avenc amb l'ajut d'unes cadenes que fan de passamans. 
Un cop dins, hem començat a caminar entre les altes parets admirant la singularitat d'aquest indret. Hem recorregut el llarg passadís fins que, gairebé al final, hi ha un petit caos de blocs. Just en aquest punt hi havia hagut una petita via ferrada que permetia sortir directament de l'esquerda sense haver de tornar enrere. Ara la ferrada ja no existeix: va ser desequipada i s'ha de retornar pel mateix camí.
Abans de sortir dels avencs hem volgut visitar algunes de les coves que obren la seva boca al fons de l'esquerda, especialment la Cova Gran. Primer hem entrat per una gatera a una cova pensant que era la gran però després de comprovar que no ho era, hem seguit buscant i aviat hem trobat la Cova Gran. Hem fet una exploració per la seva sala, bastant gran, i fins i tot hem recorregut una gatera seguint un fil guia que ens ha portat en un curiós itinerari circular.
Després de sortir de la cova hem tornat enrere fins al punt per on havíem entrat però no hem sortit per les cadenes sinó que hem seguit endavant per la fisura fins enllaçar, ja fora de l'escletxa, amb un bon camí.
Després de donar per acabada l'exploració dels Avencs de la Febró, hem seguit el camí fins arribar, després d'una estona de caminar, als Avencots dels Motllats. Es tracta d'una esquerda gegantina com la de la Febró però més gran, amb una galeria lineal similar a l'anterior i una zona laberíntica amb una bona diversitat de passos, fins i tot alguns d'ells equipats.
Hem entrat per la galeria principal, més ampla que la de la Febró i amb arbres, i l'hem resseguit sortint per la banda oposada. Semblava que ja havíem acabat però seguint un corriol senyalitzat amb moltes fites hem entrat en una altra zona dels Avencots. Era una zona laberíntica més espectacular que tot el que havíem vist fins ara. Hem fet un llarg recorregut per aquesta zona recorrent les diverses galeries i superant alguns passos equipats amb grapes i cordes fixes però sense dificultat.
Després d'una bona estona d'exploració hem sortit del laberint iniciant el retorn. Hem baixat per un camí que ens ha portat fins a una pista per on hem retornat directament al punt de partida.
I aquí teniu el vídeo d'aquesta jornada excursionista, que ha estat produït per Edicions JGB i cedit al Blog de Muntanya per als seus seguidors:


ENTRADES RELACIONADES:
GR7: Mont-ral
Arbolí, 2019
Avencs de la
Febró, 2017
Avencs de la
Febró, 2014

PARTICIPANTS:
Avencs de la Febró i Avencots dels Motllats
Joan G. - Pablo - Sonia - J. Rafel