dijous, 21 de desembre del 2023

Avenc de l'Averdó i avenc de la Ullera

Avenc de l'Averdó
Doble jornada espleològica visitant dos avencs relativament petits a la zona de Vallirana, concretament al costat de la urbanització El Lledoner. 
Hem sortit una mica tard de casa perquè aquesta vegada les activitats previstes eren curtes i el desplaçament també. Hem arribat a la zona de l'Ordal i hem baixat pels carrers de la urbanització fins al final del carrer Riu Flamissell.
El primer objectiu era l'Avenc de l'Averdó, també conegut com Avenc de la Verdor, una cavitat relativament petita, amb un únic pou de poc més de 30 metres guarnit amb moltes formacions. L'aproximació és curta, per un corriol que passa al costat de l'entrada de l'Avenc de l'Esquirol, un dels més clàssics avencs de la zona.
Ben aviat hem arribat a l'entrada de l'Avenc de l'Averdó. Ens ha sorprès la gran quantitat d'instal·lacions a la boca del pou. Prácticament, l'avenc està cosit amb ancoratges químics. Cal suposar que aquest avenc, no massa larg, és utilitzat per algun club per fer pràctiques o cursos d'espeleologia.
Després d'estudiar el tema hem optat per una línia d'ancoratges que ens ha semblat la més clara, baixant un petit ressalt per anar a buscar una anella de ràpel situada en un punt on el forat és més estret. Des d'allà, el ràpel és directe i volat fins al fons del pou.
A baix hi ha una petita sala des d'on hem pogut gaudir d'unes quantes colades que cobreixen les parets i també d'altres formacions. Destaca una estalactita trencada, situada sobre un gran bloc forrat de concrecions.
Després de fer unes quantes fotos i admirar les formacions, hem iniciat el retorn remuntant el pou fins a la capçalera.
I aquí teniu el vídeo d'aquesta exploració subterrània. Aquesta vegada és obra de la productora pròpia del Blog de Muntanya, Quercus Films, amb la col·laboració de Nonstop.
Hem tornat pel mateix camí fins al punt on teníem el cotxe, al final del carrer Riu Flamssell. D'allà mateix surt un altre corriol que porta al segon avenc de la jornada. En pocs minuts hem arribat a l'entrada de l'Avenc de la Ullera, una cavitat similar a l'anterior, amb un únic pou, però més curt: de poc menys de 20 metres.
Aquí no hi havia tants ancoratges però hem assegurat la instal·lació en el tronc gruixut d'un pi. Des d'allà hem baixat dos petits ressalts amb reinstal·lacions fins al punt on comença la vertical directa. Hem reinstal·lat en un químic i hem baixat el tram llarg, net i volat.
A baix hi havia poques formacions i en pocs minuts, després de fer algunes fotos, hem donat per acabada l'exploració de l'avenc iniciant la remuntada i el retorn a casa.
I aquí el segon vídeo de la jornada, que també és obra de Quercus Films amb la col·laboració de Nonstop.

ÀLBUM DE FOTOS  -  TRACKS:   AVERDÓ   -   ULLERA

ENTRADES RELACIONADES:
Avenc d'en
Roca, 2023
Avenc Jordi
Verdiell, 2019
Avenc dels
Topògrafs, 2019

TOPOGRAFIES:
Avenc de l'Averdó
Blog de Muntanya
BIBLIOGRAFIA:
PARTICIPANTS:
Blog de Muntanya
Sonia - J. Rafel