dilluns, 12 de desembre del 2022

Espluga Llorna

Espluga Llorna
L'Espluga Llorna és una cavitat sense massa complicacions situada en els cingles de la Serra de Lleràs, molt a prop de la població d'Espluga de Serra. Nosaltres hem vingut per fer demà un recorregut excursionista per la Serra de Lleràs però avui hem volgut aprofitar el dia per fer aquesta curta activitat.
Tant la cova com la població d'Espluga de Serra estan ubicades a La Terreta, una amplia zona que forma una subcomarca, a la vall de la Noguera Ribagorçana, entre la Presa d'Escales i el Congost de Montrebei.  És una zona de gran interès, inclosa a l'Espai d'Interès Natural Vall Alta de Serradell - Terreta - Serra de Sant Gervàs.
Hem arribat a la zona a mig matí, prenent la carretera que, des de la N-230, puja a la Torre de Tamúrcia i Espluga de Serra. En el tran final l'asfalt gairebé ha desaparegut i la carretera s'ha convertit en una pista amb taques d'asfalt. Poc més enllà d'Espluga, hem arribat a la Font dels Capellans, punt d'inici de l'aproximació a la cova.
Plovia intensament però com que l'aproximació és curta i dintre de la cova no plou hem seguit endavant amb el pla previst. El camí d'aproximació a la cova gairebé no existeix. Només hi ha algunes traces inconnexes de camí i algunes fites que ens van guiant cap a la cova. Hem passat per una magnífica roureda on hem vist alguns roures realment monumentals.
Després de travessar la roureda hem arribat al peu dels cingles. Les fites ens han portat cap a la dreta, travessant unes plaques de roca que avui amb la pluja estaven especialment relliscoses, fins arribar a l'inici d'una petita canal, el pas clau per superar el primer esglaó del cingle fins a l'entrada de la cova.
La boca de l'Espluga Llorna és una gran finestra de 7 x 17 metres. A l'entrada de la cavitat ens hem equipat per iniciar el recorregut subterrani. No cal cap material tècnic perquè es pot recórrer tota caminant però si que és útil posar-se el mono d'espeleòleg per evitar quedar empolsegats en el pas de la gatera.
L'Espluga Llorna té una única galeria, de poc més de 200 metres i amb poques formacions. El seu principal interès és que travessa tota la muntanya fins a una segona finestra que s'obre a mig cingle a l'altra banda de la gran muralla rocosa.  Abans, però, cal superar un important obstacle: la gatera.
Fins a l'any 2015, la galeria principal de l'Espluga Llorna era cega. Acabava en una sala sense sortida després de recórrer la major part de la galeria actual. Uns espeleòlegs van observar que en un racó de la sala hi havia un petit corrent d'aire. Van començar a desobstruir i van aconseguir enllaçar la galeria, a través d'una estreta gatera, amb una nova sala a l'altra banda del cingle amb una finestra oberta al buit.
Aquesta gatera, estreta i polsegosa, és ara el pas clau de l'exploració de l'Espluga Llorna. Tot i que és estreta, la gatera no arriba a ser angoixant i en poc temps hem superat els 10 metres d'estretor arribant a la sala final i la seva finestra.
Hem tornat enrere, travessant novament la gatera, fins retornar a la boca principal on havíem iniciat l'exploració. Sota la pluja, hem baixat fins a la Font dels Capellans on hem recuperat el cotxe per baixar fins a Arèn, on teníem llogat un apartament.
I aquí teniu el vídeo amb un resum d'aquesta activitat. Ha estat produït per Edicions JGB i cedit al Blog de Muntanya per als seus seguidors:


ENTRADES RELACIONADES:
Cova Negra de
Corçà, 2022
Serra de Sant
Gervàs, 2022
Gorges de Viu de
Llevata, 2010

TOPOGRAFIA:
Espluga Llorna
PARTICIPANTS:
Espluga llorna
Joan G. - Pablo - J. Rafel