dimarts, 9 d’agost del 2022

Avenc des Ramells

Avenc des Ramells
L'Avenc des Ramells està situat a la zona de s'Argentera, a prop de Sant Carles de Peralta, a l'illa d'Eivissa. És una de les cavitats més interessants de l'illa encara que no és gaire gran. 
En el Puig de s'Argentera hi havia antigament unes mines d'on s'extreia galena argentífera. L'avenc està en aquesta zona i fins i tot a dintre de la cova hi ha un petit pou artificial que no és més que una cata que van fer els operaris de la mina buscant alguna veta explotable de mineral.
L'aproximació a l'entrada de la cova és molt curta, encara que en el tram final no hi ha camí i, com és habitual a les coves d'Eivissa, cal lluitar amb la vegetació per arribar-hi.
L'entrada és una esquerda d'un metre d'amplada per on es baixa amb un ràpel d'uns 20 metres. La boca està tapada per unes reixes i un cartell avisa que l'accés a la cova està restringit. He buscat per internet i també al BOIB, Butlletí Oficial de les Illes Balears, però no he trobat cap informació sobre la regulació de l'accés a la cova. A més, hi ha dos dels barrots de la reixa que estan prou separats per permetre el pas de persones.
He muntat la instal·lació en uns grans arbres al costat mateix de l'avenc i he baixat el ràpel. Són uns 20 metres, al principi verticals i després per una rampa de blocs.  Un cop dintre de la cova he iniciat l'exploració. Es tracta bàsicament d'una única sala amb algunes petites ramificacions i amb molts racons per explorar.
La sala està molt concrecionada i per tot arreu hi ha colades i tota mena de formacions, algunes realment espectaculars. He recorregut tots els racons de la sala i he explorat algunes de les ramificacions, fent fotos i admirant les formacions que es troben per tot arreu.
La cova és relativament petita i en poc temps he completat l'exploració. He retornat al peu del ràpel i he iniciat la remuntada, que és fàcil i curta, tornant a sortir a l'exterior.
Ha estat una exploració curta però amb molts punts d'interès. Tot i ser una cavitat petita, aquesta és una de les més interessants que he explorat a Eivissa.
I aquí teniu el vídeo d'aquesta activitat, realitzat per la productora pròpia del Blog de Muntanya, Quercus Films.


ENTRADES RELACIONADES:
Coves de la Mola
de Catí, 2021
Bòfia dels
Prats, 2021
Avenc de la
Codoleda, 2020

TOPOGRAFIA:
Avenc des Ramells
BIBLIOGRAFIA:
PARTICIPANTS:
Avenc des Ramells
J. Rafel, en solitari