dimecres, 8 de març del 2023

Avenc Gros des Puig de s'Avenc

Avenc Gros des Puig de s'Avenc
Seguint amb el treball d'exploració de les cavitats d'Eivissa i després d'un parell de jornades de recerca infructuosa de cavitats per diversos racons de l'illa, avui he aconseguit trobar una nova cavitat, gairebé inèdita. Es tracta de l'Avenc Gran des Puig de s'Avenc, que no s'ha de confondre amb una altra cavitat de nom gairbé idèntic situada a l'altra punta de l'illa, en el terme de Sant Josep de sa Talaia (veure entrades relacionades).
Aquesta cavitat és ben poca cosa, un únic pou d'uns 13 metres de fondària, gairebé sense formacions i ple de deixalles. Un cas arquetípic d'activitat "per a col·leccionistes" que no recomano a ningú que no sigui un autèntic col·leccionista compulsiu de cavitats eivissenques. 
Després d'una estona de recerca per la zona, a partir de les coordenades que apareixen en alguna de les publicacions citades a la bibliografia, finalment he trobat, lluny de la ubicació que corresponia a les coordenades, la boca de l'avenc.
La cavitat està situada al costat mateix de la petita pista que puja al cim del Puig de s'Avenc (141 m) voltada de pins joves de repoblació. Aquesta zona va patir un gran incendi fa uns anys i s'ha repoblat amb pins, que ara ja cobreixen de verd la muntanya.
Es tracta d'un avenc d'esfondrament, situat en una zona de poc pendent ben a prop del cim del Puig. La primera impressió ja no ha estat bona. Dintre de l'avenc hi havia uns quants troncs, abandonats després dels treballs forstals que es van realitzar per aquesta zona, i les vores de l'avenc tenien un aspecte més terrós que rocós.
No hi ha cap instal·lació, de manera que he muntat el ràpel assegurant la corda en un parell d'arbres, molt joves però amb aspecte sòlid. He baixat fàcilment fins al fons de la cavitat, ocupat per les restes de l'esfondrament, però també ple de deixalles. 
El fons de l'avenc està ple d'ampolles de vidre, llaunes i altres deixalles. He deduït, potser equivocadament, que els treballadors que van fer la replantació dels pins van fer servir l'avenc d'abocador mentre van durar els treballs. 
La cavitat té molt poc interès. Només en un racó de l'única sala hi ha algunes petites colades, de manera que l'exploració ha estat bastant més decebedora del que estava previst.
He fet quatre fotos i he remuntat el pou per una rampa terrosa amb l'ajut de la corda i el material tècnic.
Ben a prop de l'Avenc Gros hi ha una altra cavitat: l'Avenc Petit des Puig de s'Avenc. També tenia les coordenades aproximades però no he estat capaç de trobar-lo. He estat una bona estona voltant per la zona però no he trobat res. Com que es tractava d'un avenc menor, segurament encara menys interessant que el seu germà gran, després d'una hora de recerca m'he donat per vençut iniciant el retorn a casa.
I aquí teniu un petit vídeo amb escenes de l'exploració de l'avenc. Aquesta vegada és obra de la productora pròpia del Blog de Muntanya: Quercus Films.


ENTRADES RELACIONADES:
Avenc des Puig
Terrets, 2022
Els Set
Fumerals, 2022
Avenc des Puig
de s'Avenc, 2022

TOPOGRAFIA:
Avenc Gros des Puig de s'Avenc
BIBLIOGRAFIA:
PARTICIPANTS:
Avenc Gros des Puig de s'Avenc
J. Rafel, en solitari