dijous, 26 d’agost del 2021

Avenc des Milà

Avenc des Milà
De vacances a Eivissa, he aprofitat per fer alguna activitat de muntanya. Com que aquí hi ha poca muntanya i, a més, a l'agost fa molta calor, he buscat coves per fer exploracions subterrànies. La cosa no és fàcil perquè hi ha molt poca informació. La majoria de coves d'Eivissa estan molt poc documentades i només he tingut coneixement de la seva existència per alguna cita en una revista especialitzada.
Fa uns anys es va publicar, en una d'aquestes publicacions especialitzades, un catàleg general de totes les cavitats de les Balears amb la seva ubicació geogràfica. Potser pel fet que aquesta publicació data de l'any 1997, quan encara no era gens corrent l'ús del GPS, les coordenades recollides en aquesta publicació són només una aproximació a la realitat, ja que es van calcular sobre el mapa i no amb GPS.
De fet, entre la ubicació real de l'Avenc des Milà i la que consta a la publicació citada hi ha 385 metres. Això vol dir que, en general, per buscar aquesta cova a partir de les coordenades que es van publicar cal buscar com a mínim a 385 metres a la rodona, una superfície de més de 40 ha.
Fa uns dies, després d'una llarga recerca per les muntanyes del Port de Ses Caletes sota el sol eivissenc del mes d'agost, vaig aconseguir localitzar l'avenc. Una única fita amagada darrera d'un arbre em va donar la pista per trobar aquesta cavitat. Aquell dia no portava material perquè després d'algunes experiències viscudes els dies anteriors buscant coves per Eivissa, al límit de la deshidratació i el cop de calor, sabia que per buscar una cova no cal portar els 60 metres de corda i tot el material sinó que cal anar lleuger i tornar amb el material adequat quan tingui la cova localitzada.
Vaig trobar l'avenc i vaig veure que estava parcialment desequipat. Hi havia un parabolt i quatre spits però faltaven les plaquetes, de manera que vaig anar a Eivissa ciutat per intentar comprar el material que em faltava. No va  ser possible. Vaig visitar algunes tendes d'esports però cap d'elles tenia el material necessari.
Finalment vaig comprar les plaquetes per internet a Barrabés i fa un parell de dies em van arribar. Avui, ja amb la cova localitzada i amb tot el material necessari, he arribat al Port de Ses Caletes i, després d'una curta aproximació, he arribat a la boca de l'avenc. He muntat la instal·lació amb les plaquetes de Barrabés i he iniciat el descens.
L'Avenc des Milà és una cavitat relativament petita; únicament hi ha un pou d'uns 30 metres, però m'ha semblat molt interessant, no només per l'afany de descoberta sinó també perquè les parets del pou estan guarnides amb moltes formacions que he pogut contemplar mentre baixava en ràpel. 
Després d'explorar el fons de l'avenc, comprovant que no hi ha cap galeria més, i de fer unes quantes fotos, he iniciat la part més complicada de l'activitat, la remuntada del pou. Com que portava tot el material necessari no he tingut cap problema i en pocs minuts he tret el cap per la boca de l'avenc.
He recollit tot el material i he iniciat el retorn pel mateix camí fins al Port de Ses Caletes donant per acabada l'exploració de l'Avenc del Milà.
I aquí teniu un vídeo amb un resum de l'activitat. 


ENTRADES RELACIONADES:
Cova de ses Mamelles
Avenc de la 
Codoleda, 2020
Cova des Riuet
Avenc dels
Topògrafs, 2019
Avenc del
Llest, 2015

BIBLIOGRAFIA:
PARTICIPANTS
Cova dels Sants
J. Rafel, en solitari

ANECDOTARI: gairebé un any després d'aquesta activitat, a finals de maig de 2022, aquesta cova, que fins aleshores era molt poc coneguda, va saltar a la fama per un fet inesperat: sembla ser que en el fons de la cova es van trobar uns ossos que semblaven humans. Els espeleòlegs que van fer aquesta troballa ho van comunicar a la Guàrdia Civil i aquests van baixar a la cova per fer l'aixecament del cadàver.
Jo ja havia trobat ossos quan vaig baixar a l'avenc; fins i tot en vaig publicar alguna fotografia, però no vaig pensar que fossin humans, ja que entre ells hi havia un crani que no era humà, però a les imatges que va distribuir la Guàrdia Civil hi havia ossos que realment semblaven humans.
L'endemà del rescat, els diaris van publicar la notícia. Sempre que es troba un cadàver es crea un ambient d'intriga i misteri, ja que tothom vol saber la història que s'amaga darrera d'aquells ossos.
L'expectació va ser gran, fins al punt que la Televisió de Balears es va interessar pel tema i una periodista va buscar a Internet informació sobre l'Avenc del Milà. L'única informació mínimament detallada que va trobar a la xarxa va ser la que jo havia publicat en el blog. Es va posar en contacte amb mi per demanar-me més informació sobre l'avenc i jo li vaig explicar el que sabia.
Finalment em va demanar si acceptaria explicar en una petita entrevista el que sabia sobre l'avenc i els ossos. Vaig acceptar i em van fer una entrevista en directe, per vídeoconferència, al programa Els Dematins de IB3.
Aquí teniu aquesta entrevista:

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola! Has vist això?? https://www.diariodeibiza.es/ibiza/2022/05/30/recuperan-restos-humanos-cueva-ibiza-66700265.html

Blog de Muntanya ha dit...

Uffff. Jo vaig trobar ossos i els vaig fotografiar. En el blog els pots veure, però no em van sembrar humans...

Cristina Marí ha dit...

Hola, m'agradaria posar-me en contacte amb tu. Crec que rebràs el meu mail a la notificació, em pots escriure? És important, gràcies.