dijous, 30 de març del 2023

GR110: Plasencia - Carretera de Torno

GR110: Plasencia - Carretera de Torno
Hem vingut a terres d'Extremadura per recórrer els camins del Valle del Jerte, una vall famosa pels seus cultius de cirerers però també pels seus paisatges. El GR110 és un camí de gran recorregut que recorre tota la vall del Jerte des de Plasencia fins a Cabezuela del Valle, on enllaça amb un altre GR i un tram de la Vía de la Plata.
Nosaltres avui hem fet la primera etapa del GR110 des de la població de Plasencia, a l'entrada de la vall, fins a la carretera de Torno, un punt estratègic on ens ha recollit un taxi per retornar-nos a Plasencia.  Havíem llegit algunes coses sobre aquest camí, particularment que no estava gaire senyalitzat, però el que ens hem trobat era molt pitjor. Fins al km 15 del recorregut no hem trobat la primera marca del GR i per arribar-hi hem hagut de saltar diverses tanques i evitar les vacas bravas que pasturaven per la zona.
Hem sortit de Plasencia per una àmplia avinguda en direcció a la vall del Jerte. No hi havia cap marca de GR però portàvem un track en el GPS que ens ha anat guiant. Aviat hem arribat a la presa del pantà de Plasencia i hem seguit per una bona pista vorejant el pantà.
En pocs minuts ens hem trobat la primera sorpresa: a la nostra pista, per on ens dirigia el track, una tanca privava el pas i un rètol informava que era una finca privada i no es podia passar. Una mica desconcertats, hem agafat un corriol per on hem vorejat la tanca. El corriol ha acabat i hem passat un torrent per sobre d'unes pedres. Hem seguit a l'altra banda del torrent, sense camí, i hem arribat a la pista que poc abans estava tallada.
Hem seguit per la pista i poc més endavant la pista estava novament tallada. Aquesta vegada no hem dubtat i hem saltat la tanca, la primera d'una sèrie d'obstacles que hem anat trobant i que han convertit la nostra activitat de senderisme en una autèntica gimcana.
Tot i les dificultats pròpies d'un GR fantasma, el paisatge era singular, molt diferent del que estem acostumats a veure, amb grans extensions de dehesas, prats amb grans alzines per on pasturen les vaques. 
Hem passat al costat d'alguns ramats de vaques que pasturaven sota el sol primaveral i hem anat seguint diverses pistes i superant obstacles fins que, gairebé al final, quan ja portàvem més de 15 km recorreguts, hem trobat una marca de GR. Era la característica marca de pintura blanca i vermella sobre una tanca de pedra, la primera que havíem vist en el nostre llarg camí.
Poc després hem trobat els primers cirerers i el paisatge ha anat canviant. Hem deixat enrere les grans extensions de prats amb alzines per entrar a la zona de camps amb cirerers florits, el paisatge més característic de la Vall del Jerte.
Finalment la nostra pista ha desembocat a la carretera de Torno, una carretera local que des de la N-110 puja a la població de Torno. En aquest punt hem donat per acabada l'etapa d'avui i hem trucat un taxi per retornar al punt de partida on havíem deixat el cotxe.


ENTRADES RELACIONADES:
Ribera Sacra
Chantada, 2022
Ribera Sacra
Monforte, 2022
Ribera Sacra
A Pobra, 2022

BIBLIOGRAFIA:
PARTICIPANTS:
GR110: Plasencia - Carretera de Torno
Magda - J. Rafel