divendres, 17 de març del 2023

Cresta del Sol i ràpels de la Lluna Plena

Cresta del Sol
Fa un any i mig que vam escalar la Cresta del Sol, una via d'escalada de dificultat moderada que recorre, amb passos d'escalada i fàcils grimpades, una llarga cresta de roca conglomerada sobre el Pantà de la Llosa del Cavall.
Recentment s'ha obert, ben a prop de la cresta, un nou itinerari equipat que es pot combinar amb l'escalada de la cresta o fer com activitat diferent. És la via ferrada de la Lluna Plena, amb una línea de ràpels de descens.
En realitat no és un itinerari totalment nou sinó que els equipadors han reciclat i ampliat l'antiga via ferrada que s'utilitzava normalment per baixar de la Cresta del Sol i que nosaltres ja vam recórrer quan vam escalar la cresta.  Aquesta remodelació de l'antiga ferrata no ha agradat a tothom i algú ja ha desequipat algun tram de la via ferrada.
La nostra intenció inicial era pujar per la via ferrada i baixar per la línia de ràpels però el fet que la ferrada estigui parcialment desequipada i les ganes d'escalar ens han portat a fer novament la via d'escalada i complementar-la amb el tram final de la ferrada i la baixada per la línia de ràpels. 
Hem deixat el cotxe en una explanada a prop del km 19 de la carretera de la Llosa del Cavall, poc abans del túnel que porta al viaducte que travessa el pantà, i hem iniciat l'aproximació a la Cresta del Sol. Avui, potser perquè el camí està més marcat i no hi ha punts dubtosos, el camí se'ns ha fet més curt que en l'ocasió anterior.
La via comença amb un llarg recorregut per la cresta, caminant i amb algun petit pas de grimpada fins arribar al peu d'un mur on comença realment l'escalada. Hem superat les dues primeres tirades, amb una roca excel·lent, i el pas clau de l'escalada, el curt pas de IV+ que dona caràcter a la via. Després un altre tram de caminar fins al peu d'un altre mur on hi ha la darrera tirada d'escalada, també amb molt bona roca.
Després de completar la via d'escalada hem iniciat la segona part de l'activitat d'avui, baixant fins al collet on comença la canal per on vam baixar la vegada anterior. Al davant teníem la curta ferrada que porta al cim del Puit de la Manubia, el punt culminant de la Cresta del Sol. Son dos curts trams, equipats amb grapes i cable de vida, i en pocs minuts els hem superat arribat a la instal·lació del primer ràpel.
Les instal·lacions son molt bones, amb parabolts, cadenes i anelles, d'aspecte molt sòlid. El primer ràpel és de 32 metres i els altres de 30, tots fàcils, sense trams volats. Curiosament, el tercer ràpel ens l'hem saltat: després de baixar el segon ràpel hem baixat caminant per una canal fàcil fins que, estranyats perquè el que vèiem no ens quadrava amb la ressenya, hem mirat amunt i hem vist la instal·lació del tercer ràpel bastant més amunt.
Hem aribat al quart ràpel i, després d'un tram de caminar, els dos ràpels finals que ens han portat fins a l'inici de la pista, per on hem baixat fins al cotxe. 
I aquí teniu el vídeo d'aquesta activitat. Ha estat produït per Mountain Films i cedit al Blog de Muntanya per als seus seguidors:


ENTRADES RELACIONADES:
Cresta de
Vall-llonga, 2021
Cresta del
Sol, 2020
Cresta del
Gall, 2020

RESSENYA:
Cresta del Sol
PARTICIPANTS:
Cresta del Sol
Joan C. - Sonia - J. Rafel