divendres, 2 de setembre del 2022

Camí dels Enginyers

Camí dels Enginyers
El Camí dels Enginyers és un antic camí que uneix les valls de Núria i el Fresser vorejant les grans muntanyes de la zona, per sota del Torreneules i per sobre de les Roques de Tot lo Món. És un camí equipat encara que l'equipació és mínima: un parell de grapes i uns petits trams equipats amb un cable d'acer per utilitzar com a passamans. 
Jo ja havia fet aquest recorregut en dues ocasions anteriors però avui era una activitat diferent perquè venia acompanyat pels nens, la Mariona i en Jan, que per primera vegada feien una excursió pels Pirineus.
Hem dormit en tenda de campanya en un prat a prop de la Central de Daió. De bon matí hem recollit la tenda i hem anat fins a l'estació del cremallera de Queralbs. No hem matinat tant com per agafar el primer cremallera però hem agafat el segon, a les 9:52. Després, ja a Núria, hem agafat el telefèric que puja a l'alberg del Pic de l'Àliga, punt d'inici del nostre recorregut.
Hem iniciat la caminada per un corriol que va a buscar el camí que puja de Núria pel Viacrucis. Un cop al camí principal, que ja no hem deixat fins al final, hem pujat fins a un collet amb uns pals indicadors. Des d'aquí encara hi ha un llarg tram planer, en el que el camí voreja tota la muntanya fins entrar a la zona més escabrosa per sobre de les Roques de Tot lo Món.
Justament en aquesta zona més planera hem estat testimonis d'una escena ben curiosa: hi havia una vaca morta (o potser encara viva pero a punt de morir) i un grup de voltors sobrevolant la seva presa. Hem passat a certa distància però la concentració de voltors era realment impressionant.
Hem seguit per la part més complexa de l'itinerari, amb contínues pujades i baixades sempre per sobre dels estimballs, fins arribar a la zona equipada. Primer hem desgrimpat per un bloc de roca amb l'ajut de dues grapes i després hem fet un flanquejament d'uns 30 o 40 metres amb l'ajut d'un cable d'acer que hem utilitzat com a passamans. Els passos eren ben fàcils i cal suposar que el passamans està pensat per ajudar els caminadors quan encara hi ha neu o gel a l'inici de temporada.
El dia, que havia començat amb bon sol, ha anat canviant i quan estàvem superant l'última remuntada, a prop del Coll dels Homes, ha començat a ploure. Ha estat un curt xàfec, no gaire intens, però ens ha obligat a posar-nos impermeables i capelina.
Des del Coll dels Homes només quedava la baixada final fins al refugi, situat al fons de la vall, al costat del Fresser. Hem arribat al refugi, molt confortable, i ens hi hem instal·lat per passar-hi la nit. 
I aquí teniu el vídeo d'aquesta activitat. El vídeo inclou també la baixada del refugi que correspon a l'entrada següent del blog.


ENTRADES RELACIONADES:
Canals de Núria
i Fresser, 2019
Camí dels
Enginyers, 2010
Salt del
Grill, 2005

PARTICIPANTS:
Camí dels Enginyers
Jan Miquel, Mariona, J. Rafel