dijous, 11 d’agost del 2022

Mina de s'Argentera

Mina de s'Argentera
La mina de s'Argentera és una antiga explotació minera d'on s'extreia galena argentífera, un mineral de plom que té també una petita part de plata. Sembla ser que ja s'explotava durant l'època púnica i encara hi ha restes de la seva explotació pels romans, que va ser llarga i intensa.
La mina va estar en explotació intermitent durant segles fins que l'any 1952 va tancar definitivament. Actualment només queden les ruïnes de l'antiga factoria on es processava el mineral i tot un conjunt de pous i galeries pel subsòl de la muntanya de s'Argentera.
Avui he visitat l'antiga mina de s'Argentera i he fet una incursió en el món subterrani de l'antiga explotació minera. He baixat en ràpel per un dels pous, que segurament és el principal perquè és el més gran, i he explorat algunes de les galeries.
El pou i les ruïnes de la fàbrica estan a pocs metres de la carretera de Sant Carles de Peralta i en només cinc minuts he arribat a la boca del pou. Al costat mateix hi ha un pi de bona mida, on he muntat el ràpel i he baixat, uns 25 metres, fins al fons del pou.
La primera sorpresa, relativa sorpresa, ha estat trobar la base del pou plena de deixalles. Allà mateix hi ha dues entrades que porten a les galeries de la mina. He començat a caminar per les galeries, tètriques i ruïnoses. Aquí la sorpresa ha estat encara més gran: per tot arreu hi ha deixalles, especialment ampolles de vidre. També hi ha estris de tota mena i fins i tot he trobat una caixa de cerveses i un casc de motorista...
Les galeries estan apuntalades amb uns troncs de fusta podrida i protegides amb murs de pedra seca. He explorat les galeries, en un entorn laberíntic, arribant a una sala més gran. He recorregut aquesta gran sala amunt i avall i he arribat a la base d'un altre pou de la zona. 
No he trobat res interessant, només runa i deixalles, de manera que, després d'una estona d'explorar els racons d'aquesta sala gran, he iniciat el retorn pel laberint de galeries, donant per acabada l'exploració de la mina.
Tot i que aquesta exploració no aporta res interessant, m'ha agradat fer aquesta visita per conèixer un aspecte diferent del món subterrani de l'illa d'Eivissa encara que l'activitat d'avui no ha estat espeleològica sinó d'arqueologia industrial.
I aquí teniu el vídeo d'aquesta activitat, que en aquesta osasió és obra de la productora pròpia del Blog de Muntanya, Quercus Films:


ENTRADES RELACIONADES:
Forat
Micó, 2022
Mina de Ca
l'Alemany, 2021
Mina
Pilarica, 2021

TOPOGRAFIA:
Mina de s'Argentera
BIBLIOGRAFIA:
PARTICIPANTS:
Mina de s'Argentera
J. Rafel, en solitari