divendres, 24 d’agost del 2018

Cova dels Riuets (Formentera)

Sa Cova de Ses Mamelles
La Cova de Ses Mamelles és una de les cavitats més importants de l'illa de Formentera encara que, en realitat, no és una única cova sinó un sistema format per diverses coves properes, connectades entre elles. Igual que passava amb la Cova d'es Fum, que vaig intentar visitar ahir, resulta difícil trobar informació exacta sobre la situació i característiques d'aquest sistema de coves però sí que vaig trobar la informació necessària per localitzar-la. S'ha de dir que he trobat la cova en el segon intent perquè l'any passat ja vaig intentar trobar aquesta cova recorrent una part del cingle de la Mola sense trobar més que algunes petites coves cegues que, sens dubte, no eren la cova que buscava. Avui sí que estic segur d'haver trobat part del sistema de coves de Ses Mamelles. Crec que la cova que he visitat avui és la que s'anomena dels Riuets.
El punt de partida està a la pista de Can Ferrer Vell, que recorre l'altiplà de La Mola fins al cingle que limita aquest altiplà caient a plom sobre el mar. He arribat fins a una petita casa situada just al costat del cingle. Des d'aquí sembla impossible que es pugui baixar pel cingle despenjant-se fins a la cova però a pocs metres de la casa hi ha un pendent rocós per on és possible baixar sense massa dificultat. Havia llegit en una web que baixaven posant una corda com a passamà però no era necessari, tot i que a l'inici de la baixada hi ha un magnífic pont de roca que pot servir per lligar una corda i assegurar el pas.
Després de baixar el primer esglaó del cingle he trobat la primera cova, petita però amb diverses finestres. He pensat que devia ser el que algú anomena "les set coves" perquè, efectivament, hi havia diverses petites coves enllaçades. He baixat una mica més i he trobat l'entrada de la gran cova. És molt gran, amb sales de gran amplitud que s'estenen al llarg del cingle amb diverses obertures mirant al mar. A la primera sala hi havia un gran forat rectangular, sens dubte excavat pels arqueòlegs que van fer prospeccions en aquesta cova buscant restes prehistòriques.
He recorregut diverses sales, algunes connectades entre elles per petites gateres, però la cova és tan gran i amb tants racons que estic segur que no he recorregut ni la meitat de les sales. Per fer una bona exploració cal portar piles de recanvi i roba adequada per enfangar-se per les gateres i passadissos estrets.
Finalment he donat per acabada aquesta primera exploració del sistema de coves de les Mamelles i he tornat a pujar pel cingle, satisfet per haver localitzat, finalment, el sistema de les Mamelles.


ENTRADES RELACIONADES:
Cova de les
Rondes, 2017
Cala Llonga
2015
El Pou de la
Portella, 2015

TOPOGRAFIA:


DOCUMENTACIÓ: