dimarts, 7 de juny del 2022

Cova de l'Orri

Cova de l'Orri
Hem fet una sortida matinal per visitar la Cova de l'Orri. una cavitat de fàcil accés que es pot recórrer sense necessitat de material tècnic. Està situada a l'Alta Garrotxa, a prop de la població de Tortellà, i per arribar-hi només cal fer una curta caminada de menys d'una hora.
Hem agafat una pista asfaltada que surt de la carretera que va de Tortellà a Sales de Llierca.  La pista s'enfila pels densos boscos d'alzines de l'Alta Garrotxa fins al Coll de Beç, on hem deixat el cotxe. La part final de la pista no està asfaltada però està en bon estat i es pot pujar amb un cotxe normal.
Des del coll hem agafat una petita pista que baixa fins travessar el Torrent de l'Orri i puja per l'altra banda fins que, en una marcada corba, l'hem deixat per agafar un corriol que en pocs minuts ens ha portat a l'entrada de la cova.
Per entrar a la cavitat s'ha de baixar un ressalt d'uns 4 metres, la principal dificultat del recorregut. Les ressenyes que portavem descriuen aquest pas com a fàcil i aconsellen muntar un petit passamans amb una corda per assegurar el pas. 
Avui hem comprovat que la situació ha canviat: algú ha instal·lat una petita i rudimentària escala de fusta que permet baixar el ressalt sense cap dificultat ,si ens refiem de la rústica escala. 
Hem baixat sense problemes i hem iniciat l'exploració de la cova que bàsicament és una única galeria amb algunes curtes ramificacions sense recorregut. A pocs metres de l'entrada hem trobat la part més interessant de tot el recorregut: una sala allargada, que no és més que un sector de la galeria principal, amb unes grans colades blanquíssimes. 
Hen seguit endavant per la galeria principal, amb algunes pujades i baixades i passos entre blocs però sense excessiva dificultat. Gairebé al final, hem arribat a una sala una mica més gran on hi ha instal·lats dos pessebres, portats aquí per algun club d'espeleologia.
En un racó d'aquesta sala final hi ha unes finestres petites que formen unes gateres per on hem entrat a una altra sala, també molt interessant, anomenada Sala de les Bitlles perquè hi ha tot d'estalagmites que semblen bitlles. També hi ha moltes banderes d'una tonalitat vermellosa, formant un conjunt de gran bellesa.
Després de gaudir de l'espectacle de la Sala de les Bitlles hem iniciat el retorn pel mateix itinerari però com que la cavitat és petita, només té uns 150 metres de recorregut, hem intentat explorar tots els racons buscant alguna sala lateral. Hem tobat una segona sala al costat de la de les Bitlles però sense tantes formacions. També hem explorat una galeria una mica més llarga, paral·lela a la principal, que ha acabat retornant-nos a la galeria gran.
Hem acabat la visita a la cova remuntant el ressalt de l'entrada amb l'ajuda de l'escala de fusta i hem tornat pel mateix camí fins al lloc on havíem deixat el cotxe, donant per acabada la sortida matinal a la Cova de l'Orri
I aquí teniu el vídeo d'aquesta activitat. Ha estat produït per NONSTOP i cedit al Blog de muntanya per als seus seguidors:


ENTRADES RELACIONADES:
Gorges de Sant
Aniol, 2014
Cingles de
Gitarriu, 2012
Ascensió al
Bassegoda, 2011

TOPOGRAFIA:
Cova de l'Orri
PARTICIPANTS:
Cova de l'Orri
Sonia, J. Rafel

2 comentaris:

Sonia ha dit...

Gran matinal per veure una cova amb tantes formacions, va valer molt la pena matinar, tot i que a la tornada anava una mica KO al cotxe jejej. Sortides com aquestes no s'oblidem, de fet segur que torno.

Blog de Muntanya ha dit...

Efectivament, una gran matinal, i una cova ben conservada. Les ressenyes que vam llegir parlaven de desperfectes a la cova però nosaltres la vam veure força bé encara que amb algunes pintades i estalactites trencades però poca cosa comparat amb les magnífiques formacions que vam poder admirar.