dissabte, 8 de gener del 2022

Cova de Rotgers

Cova de Rotgers
Després del breu parèntesi de les festes nadalenques, hem iniciat el nou any 2022 amb el recorregut de la Cova de Rotgers, un sistema amb tres boques situat a prop de la població de Borredà. Nosaltres hem fet el recorregut entre les dues boques principals del sistema (R2 i R3) recorrent una galeria d'uns 600 mentres. 
La Cova de Rotgers no pot dir-se que sigui maca; no hi ha les belles formacions que trobem a altres coves (estalactites, estalagmites...) sinó que tot el recorregut es fa per una galera plena de blocs caiguts seguint el curs d'un riuet i superant trams estrets per gateres humides i enfangades. Tota una aventura.
L'entrada de la cova està a prop de l'ermita romànica de Sant Sadurní de Rotgers, a on arriba una pista asfaltada que surt de la carretera de Borredà a Sant Jaume de Frontanyà. Hem deixat el cotxe en un prat i en pocs minuts hem arribat a l'entrada de la cova, la R2. És una fondalada en una petita clariana d'una roureda.
Poc després d'entrar a la cova ens ha sorprés el primer tram de gateres, estretes i molt mullades perquè el riuet baixa precisament per aquestes gateres. Hem arribat a la primera saleta ben mullats i enfangats però hem seguit endavant.
Tota la cova és una llarga galeria amb poques variants però amb una gran varietat de passos i amb contínues pujades i baixades. Després del primer tram de gateres mullades hem seguit per una galeria una mica mès còmoda i travessant algunes petites sales.
Tot i la llargada del recorregut, és fàcil de seguir perquè seguim sempre la mateixa direcció. A més, en molts trams hi ha un fil guia que ens treu de dubtes i ens evita perdre el temps buscant el camí correcte.
Després d'una bona estona de recórrer la galeria hem arribat a un nou pas característic, un petit pou que cal desgrimpar amb l'ajut d'una corda de nusos. Tot i que el pas està equipat, hem preferit assegurar també amb el cordino per millorar la seguretat.
Poc després hem arribat a un nou tram de gateres mullades on ens hem rebolcat novament en el fang i ens hem remullat una mica més. A la sortida de les gateres hi ha una saleta on ja es nota el corrent d'aire que ve de la sortida. Semblava que estava tot fet però encara ens quedava la dificultat més gran del recorregut: des de la saleta on estàvem s'ha de superar una gatera-pou per pujar a la Sala de les Arrels. Hi ha unes grapes de ferro i una corda de nusos que ens ajuden a superar el pas però l'estretor del forat i la Llei de la Gravetat, que ens va en contra, compliquen aquest pas, especialment per al que han menjat massa torrons per Nadal.
Superat el pas hem arribat a la Sala de les Arrels, que es diu així perquè el sostre de la cova està ple d'arrels, ja que aquest tram està molt a prop de la superfície. Finalment només ens quedava una curta gatera per sortir a la llum del dia, a la boca R3, on acaba el recorregut de la cova. 
Hem retornat al cotxe en pocs minuts i encara hem tingut temps de visitar l'ermita de Sant Sadurní de Rotgers, molt propera, que ens ha sorprès per la seva bellesa, un magnífic exemplar del Romànic. 
I aquí teniu el vídeo d'aquesta activitat. Ha estat produït per Edicions JGB i cedit al Blog de Muntanya per als seus seguidors.


ENTRADES RELACIONADES:
Cova Quim
Solbas, 2020
Avenc dels
Topògrafs, 2019
Cova de les
Rondes, 2018

TOPOGRAFIA:
Blog de Muntanya

PARTICIPANTS:
Blog de Muntanya
Joan G. - Merche - J. Rafel