dilluns, 2 de maig del 2022

Gorg Blau - Sa Fosca - Torrent de Pareis

Gorg Blau
Avui, en la segona jornada d'estada a Mallorca, hem fet l'activitat més intensa del programa previst: el Gorg Blau, combinat amb el descens del Torrent de Pareis. L'any 2015 ja vam baixar el Gorg Blau, que inclou un tram subterrani anomenat Sa Fosca, però ens faltava completar l'activitat amb el descens del Torrent de Pareis. Avui hem fet el descens integral, un llarg recorregut per les profunditats de la Serra de Tramuntana.
Després d'un bon esmorzar a l'hotel i d'un curt desplaçament, hem arribat a l'aqueducte que marca l'inici del Gorg Blau. Per un camí hem baixat fins a l'antiga central elèctrica, on hem entrat al llit del torrent.
Aviat hem vist que avui el torrent portava un bon cabal i els gorgs estaven plens. Hem arribat al Pont Natural, on comença la part esportiva del barranc, i hem començat a muntar ràpels.
Hem anat baixant ressalts, tobogans i ràpels seguint el torrent en un entorn realment màgic. Molts dels ressalts tenen nom propi: Salt del Pas, Salt des Ninot, el Laberint, es Balconet, Salt des Bony, Tobogan Maleït...
Hem arribat al Pas del Duro, on hi ha una escapatòria que permet sortir del Torrent sense recórrer la part subterrània, i ens hem aturat a esmorzar per agafar forces abans d'entrar en la part més intensa del nostre recorregut. 
A partir d'aquí l'ambient és cada vegada més fosc. Les parets són altes, entra molt poca llum i a poc a poc ens anem acostant a la negra foscor. Hem fet alguns ràpels més: Tobogan des Forats, Tobogan d'en Balti, Tobogan del Parany... i hem arribat a un gorg sense nom. Just en aquest gorg vam tenir un greu problema en la nostra darrera visita al Gorg Blau. En aquella ocasió el gorg estava pràcticament buit i vam quedar atrapats en el fons del gorg sec; és el que s'anomena gorg-parany. Ens va costar més d'una hora alliberar-nos del parany, amb penes i treballs.
Avui el gorg estava totalment ple i l'hem passat nedant sense cap problema. A la sortida del gorg hi ha un passamans que porta a la capçalera d'un ràpel amb un nom ben descriptiu: Pas de s'Acolloniment. Aquest ràpel ens dona entrada a la part subterrània del torrent, conegut com Sa Fosca.
El tram subterrani té uns 450 metres però, malgrat la foscor i l'ambient realment impressionant, no té dificultats especials. Hi ha diversos ressalts, tobogans i dos curts passos sifonats parcialment evitables.
Al cap d'una estona hem començat a veure la llum del dia i a poc a poc hem anat sortint de la foscor.
Hem travessat un parell de gorgs llargs arribant a l'Entreforc, el punt on el Torrent del Gorg Blau desemboca en el Torrent de Pareis. 
Satisfets per haver completat el recorregut del Gorg Blau, hem iniciat el descens del Torrent de Pareis per arribar a la platja de Sa Calobra, punt final del nostre recorregut.
El Torrent de Pareis és un ample engorjat, gairebé tot sec, que cal baixar caminant i fents algunes desgrimpades. També hi ha alguns passos equipats amb ancoratges que permeten muntar passamans o ràpels per baixar alguns ressalts.
El recorregut és caòtic i en alguns punts és un laberint de grans blocs. Tot i que no té dificultats especials, el recorregut se'ns ha fet molt llarg, fins al punt que hem acabat arribant a Sa Calobra a la llum dels frontals. 
I aquí teniu el vídeo d'aquesta gran jornada barranquista. Ha estat produït per Mountain Films i cedit al Blog de Muntanya per al seus seguidors:

ÀLBUM  -  TRACKS:   ACCÉS  -   RETORN PER ESCORÇA

ENTRADES RELACIONADES:
El Pas des
Duro, 2019
Torrent des Gorg
Blau, 2015
GR221: Sòller
F. des Prat, 2013

BIBLIOGRAFIA:
PARTICIPANTS:
Gorg Blau
Joan C., Lluis, Mercè, Pau, J. Rafel

2 comentaris:

Joan C ha dit...

Un gran barranc per gaudir d'una jornada intensa, que no oblidarem fàcilment per l'ambient i la companyia. Llàstima que un torrent com el de Paréis no estigui més bé senyalitzat. Hola

Blog de Muntanya ha dit...

Efectivament, el Torrent de Pareis és fàcil però embolicat i si no es coneix es perd molt temps buscant els passos entre el laberint de blocs.