dimarts, 6 d’agost del 2019

El Pas del Duro

Pas del Duro
El Pas del Duro és un itinerari equipat que porta al fons del torrent del Gorg Blau, el barranc més interessant de tota l'illa de Mallorca i un dels millors d'Europa. El pas es pot utilitzar com a escapatòria del torrent o també com a accés per recórrer únicament la part final i més interessant, coneguda amb el descriptiu nom de Sa Fosca perquè és un tram totalment subterrani on no arriba mai la llum del sol. Sembla ser que aquest itinerari es va equipar també per utilitzar-lo com a via ràpida d'accés al torrent quan els equips de rescat han d'actuar a causa d'algun accident. 
Nosaltres vam recórrer el torrent del Gorg Blau en una històrica jornada barranquista el juny de 2015. En aquella ocasió, un dels expedicionaris va decidir abandonar perquè tenia molèsties a l'esquena i va sortir per aquesta escapatòria equipada. El seu relat del recorregut de sortida ens va fer agafar ganes de fer una incursió a les profunditats del Gorg Blau utilitzant aquesta via. Avui, aprofitant una estada turística a Mallorca amb la família, he vingut al Pas del Duro per gaudir del magnífic ambient barranquista que es respira a les profunditats del Gorg Blau, amb una activitat curta però intensa.
Poc després del km 27 de la carretera M-10, la que recorre tota la Serra de Tramuntana, hi ha un mirador amb un petit bar. Allà mateix hi ha un petit pàrquing on es pot deixar el cotxe. Ben a prop, una porta metàl·lica dóna accés a un corriol desdibuixat que baixa entre alzines en direcció al torrent. Després d'uns minuts de baixada sense camí, he arribat a la primera instal·lació, una corda fixa perfecta per fer ràpel. 
Tota la via està perfectament equipada amb cordes fixes, estàtiques i aparentment molt noves. Alguns passamans  i uns quants ràpels porten sense massa problema fins al fons del torrent. El darrer tram està equipat amb uns esglaons d'acer per véncer la part més vertical del recorregut. He arribat al Pas del Duro, un lloc tenebrós i solitari, una singularitat en la massificació de Mallorca a l'agost. 
He gaudit una estona del silenci i la foscor d'aquest indret, recordant el nostre pas per aquí poc abans d'entrar a la zona fosca del torrent quan vam caure en el parany d'una "poza trampa" que ens va fer suar una bona estona per poder sortir del forat.
Després he iniciat la remuntada pel mateix itinerari, començant per l'escala de gat que supera el primer pany de paret. La remuntada no és difícil portant el material adequat (com  a mínim un jumar o similar) i a poc a poc he anat remuntant els diferents ràpels grimpant amb l'ajut i l'assegurança del jumar. Finalment he acabat l'aventura prenent un suc de taronja natural que m'han preparat en el bar del mirador amb les magnífiques taronges de Sóller que, segons diuen, són les millors del món. 
I aquí teniu un petit vídeo amb algunes escenes d'aquesta activitat:


ENTRADES RELACIONADES:
Gorg Blau i
Sa Fosca, 2014
GR221: Deià -
Sóller, 2013
GR221: Sóller
F. des Prat, 2013

DESNIVELL: 162 m
RECORREGUT1'5 km
HORARI3 h (baixar i pujar)
MAPA:

BIBLIOGRAFIA:
PARTICIPANTSJ. Rafel (en solitari)