divendres, 28 de gener del 2022

Cap des Clòsos (2.418 m) amb esquís

Cap dels Clòsos
Avui hem tancat la nostra estada de tres dies a la Vall d'Aran amb una nova ascensió panoràmica. El Cap des Clòsos és un altre clàssic de l'esquí de muntanya, tot i que és una ascensió curta que normalment es combina amb la d'altres cims propers com el Parrós. 
El punt de partida és el pàrquing del Pla de Beret, que forma part de les instal·lacions de l'estació d'esquí de Baqueira-Beret i, per tant, té els accesos normalment oberts i ens permet iniciar l'ascensió a més de 1.800 metres, garantint que hi ha neu des de l'inici de l'ascensió durant bona part de la temporada d'esquí.
Hem deixat l'alberg Era Garona de Salardú, on ens hem allotjat aquests dies, i hem arribat a Beret quan encara no havien obert les pistes. Hem començat a pujar per un llom en direcció a la Cabana de Gessa, deixant enrere les pistes d'esquí.  Hem deixat a sota la cabana i hem anat entrant a la vall de l'Arriu de Barlonguera. 
Més amunt la vall s'obre i aviat hem vist el cim del Cap des Clòsos a dalt de tot. És una zona molt esquiable, amb pales amplíssimes de poc pendent per on hem anat guanyant alçada sense dificultat. Amb un parell de llaçades hem arribat al llom de la carena que uneix el Cap des Clòsos amb el Tuc de Pedescauç.
La part final de l'acensió l'hem fet seguint la carena, molt planera, per on hem pogut arribar al cim del Cap des Clòsos (2.418 m) amb els esquís als peus. El cim és molt gran, un extens altiplà panoràmic amb una gran vista, especialment del massís de la Maladeta. Hem fet volar el dron i també hem fet una panoràmica circular:
Cap dels Clòsos
Per retornar al Pla de Beret hi ha dues opcions: es pot baixar seguint el mateix itinerari de pujada o anar a buscar una vall paral·lela, la del Miei, fent que el nostre itinerari sigui circular. Aquesta segona opció té l'inconvenient (o avantatge, segons com es miri) de seguir en una part del recorregut les pistes d'esquí de Baqueira-Beret.
Nosaltres hem triat la segona opció i hem baixat per la vall del Miei fins enllaçar amb les pistes de l'estació per on hem baixat plàcidament fins al punt de partida, donant per acabada la nostra estada de tres dies a la Vall d'Aran.  
I aquí teniu el vídeo de la jornada. Ha estat produït per Mountain Films i cedit al Blog de Muntanya:


ENTRADES RELACIONADES:
Tuc d'Aubàs
esquís, 2018
Tuc de
Mauberme, 2017
Tuc dera
Pincela, 2017

NOTA: el mapa de l'Editorial Alpina, en l'edició digital de 2017, canvia el nom dels cims d'aquesta zona. El Cap del Clòsos el denomina Tauletes des Palhers i, en canvi, assigna el nom de  Cap dels Clòsos a una cota sense nom situada al costat del Costarjàs. 
Aquest canvi resulta inexplicable i, a més de contradir tota la literatura anterior i els mapes de la mateixa editorial, contradiu també el mapa de ICGC que manté la nomenclatura de sempre.

PANORÀMIQUES:
Cap des Clòsos Cap des Clòsos Cap des Clòsos Cap des Clòsos
VOL CIRCULARaquí teniu el vídeo del vol circular del dron al voltant del cim del Cap des Clòsos: 
BIBLIOGRAFIA:
PARTICIPANTS:
Blog de Muntanya
Joan C. - J. Rafel