dijous, 27 de gener del 2022

Cap de Marimanya (2.628 m) amb esquís

Cap de Marimanya
En el segon dia d'estada a la Vall d'Aran hem fet una nova ascensió, aquesta vegada sortint de l'aparcament de l'Orri al Pla de Beret. Hem fet l'ascensió al Cap de Marimanya pels Estanys de Rosari i de Bacivers, un itinerari molt esquiable, amb grans extensions nevades i pujada suau fins a la pala final.
Hem sortit de l'Orri de bon matí. Feia molt fred i, a més, la primera part de l'itinerari puja per una zona molt obaga. Hi havia moltes traces, ja que la proximitat de l'estació fa que vinguin molts esquiadors i raquetistes. Hem pujat per un bosc esclarissat guanyant alçada a poc a poc. Més amunt hem travessat la pista d'esquí que baixa del Bacivèr però aviat l'hem deixat enrere per acostar-nos a l'estany de Bacivèr.
Ja lluny de les pistes, hem vorejat l'estany i hem pujat per una valleta fins als Estanys del Rosari, situats al mig d'una gran extensió nevada. Des d'aquí ja es veia, una mica lluny, el Pas de la Ferradura, el coll per on havíem de guanyar la cresta final que porta al cim.
Hem travessat la gran extensió nevada amb suau pendent, vorejant els llacs fins arribar al peu de la pala final. De lluny semblava molt pendent però des del peu de la pala ja no ho semblava tant; amb quatre llaçades hem superat aquest tram, arribant al Pas de la Ferradura (2.577 m).
Hem deixat els esquís en el collet i hem completat els darrers metres a peu, arribant al cim del Cap de Marimanya (2.629 m). El cim és tan panoràmic com el que vam pujar ahir; es veia una gran quantitat de muntanyes, des del Pallars fins al Midi de Bigorre. Hem fet volar el dron i hem fet les fotos del cim, a més d'una panoràmica circular:
Cap de Marimanya
Després de descansar una mica en el cim hem iniciat el retorn baixant fins al Pas de la Ferradura, on ens hem calçat els esquís. La sortida era ben dreta però després d'un parell de girs el pendent es suavitza i hem pogut gaudir d'una bona esquiada. La neu no era perfecta però hem pugut baixar força bé fins enllaçar, en l'últim tram, amb les pistes d'esquí per on hem completat el descens.
I aquí teniu el vídeo d'aquesta jornada. Ha estat produït per Mountain Films i cedit al Blog de Muntanya per a la seva publicació:


ENTRADES RELACIONADES:
Tuc de Baciver
amb esquís, 2021
Barlonguera en
travessia, 2014
Mont Valier,
Antiques, 2014

NOTAel mapa de l'Editorial Alpina, en l'edició digital de 2017, canvia el nom dels cims i llacs d'aquesta zona. El Cap de Marimanya el denomina Tuc de Bacivèr, mentre que l'autèntic Tuc de Bacivèr apareix com a Tuc de Saumet.  
Aquest canvi resulta inexplicable i, a més de contradir tota la literatura anterior i els mapes de la mateixa editorial, contradiu també el mapa de ICGC que manté la nomenclatura de sempre.

PANORÀMIQUES:
Cap de Marimanya Cap de Marimanya Cap de Marimanya Cap de Marimanya
VOL CIRCULARaquí teniu el vídeo del vol circular del dron al voltant del cim del Cap de Marimanya:
BIBLIOGRAFIA:
PARTICIPANTS:
Blog de Muntanya
Joan C. - JuanRa - J. Rafel