dimecres, 26 de gener del 2022

Tuc del Muntanyó d'Àrreu (2.626 m) amb esquís

Tuc del Muntanyó d'Àrreu
Hem iniciat una estada de tres dies a la Vall d'Aran amb una ascensió relativament curta que hem fet després del llarg desplaçament des de casa fins a aquesta vall pirenenca. El punt de partida és el Port de la Bonaigua,  situat a 2.072 metres, una bona base perquè ens permet sortir amb els esquís als peus. Avui hi havia neu abundant a la Vall d'Aran, especialment a les cares nord on hi havia gruixos de neu considerables.
L'ascensió és molt interessant per la gran panoràmica que ens ofereix el cim del Muntanyó, tot i que el recorregut és curt i, a més, en bona part passa per les pistes d'esquí de Baqueira-Beret o tan a prop que gairebé mai perdem de vista les pistes i els remuntadors.
Hem iniciat l'ascensió per una pista de Baqueira però aviat l'hem deixat per pujar directament per una valleta. Hem vorejat la base del Tuc de la Cigalera i hem passat per sota de la Collada del Montanhon, on hem iniciat un flanquejament ascendent per anar a buscar un collet, el pas més accessible per arribar a dalt de la carena. Quan hem arribat ben a prop de les pilones superiors del telearrossegador del Tuc de la Llança hem atacat directament un pendent més fort arribant a dalt de la carena a pocs metres del cim.
Com és habitual en aquests casos, la carena estava ventada i hem optat per deixar els esquís i pujar caminant els darrers metres. Hem seguit una traça que flanquejava una pala molt pendent per arribar a una petita cresta rocosa per on hem arribat en pocs minuts al cim del Tuc del Muntanyó d'Àrreu (2.626 m). 
Hem fet les fotos de cim i hem estat una bona estona admirant el gran panorama que ofereix aquest cim. Avui el dia era magnífic i es veia bona part dels Pirineus, des de la Serra del Cadí fins al massís del Néouvielle, passant per l'Aneto i la Maladeta. Hem fet volar el dron i també hem fet la panoràmica circular:
Tuc del Muntanyó d'Àrreu
Després d'una bona estona hem iniciat el descens. Hem vist que el flanquejament per on havíem pujat no era el millor camí i hem baixat per l'altra banda, directament fins al punt on havíem deixat els esquís, un camí més fàcil i segur que l'itinerari que havíem seguit de pujada. Després hem baixat esquiant, seguint nostra traça fins enllaçar amb una pista d'esquí, justament anomenada Muntanyó, per on hem completat el descens amb una plàcida esquiada per les pistes de Baqueira.
I aquí teniu el vídeo de la jornada. Ha estat produït per Mountain Films i cedit al Blog de Muntanya:


ENTRADES RELACIONADES:
Pic de Xemeneies
amb esquís, 2017
Pic de la Peülla
amb esquís, 2016
Tuc de la Llança
amb esquís, 2016

PANORÀMIQUES:
Tuc del Muntanyó d'Àrreu Tuc del Muntanyó d'Àrreu Tuc del Muntanyó d'Àrreu Tuc del Muntanyó d'Àrreu
VOL CIRCULARaquí teniu el vídeo del vol circular del dron al voltant del cim del Tuc del Muntanyó d'Àrreu:
PARTICIPANTS:
Blog de Muntanya
Joan C. - JuanRa - J. Rafel