dissabte, 7 de setembre del 2024

Cova de Rialb

Cova de Rialb
Avui, amb els nens, hem començat les tradicionals colònies de setembre. En aquesta ocasió seran tres dies d'activitats, prenent com a base el refugi del Corral Blanc, situat sobre Planoles i al peu del Puigmal.
Al matí hem visitat la Cova de Rialb, una cavitat que ja havia visitat anteriorment i que, per las seva facilitat d'accés, és apta per a una visita infantil. Avui la cavitat estava en plena activitat: l'aigua regalimava per tots els racons de la cova i les zones inundades estaven ben plenes d'aigua.
L'aproximació és gairebé immediata des de la carretera de Queralbs. En cinc minuts hem arribat  a l'entrada de la cova, una gran bauma oberta sobre la via del cremallera de Núria.
La cova té una galeria principal que es bifurca en dues galeries secundàries i deverses variants. Nosaltres hem recorregut únicament la galeria principal i les dues secundàries sense completar el recorregut per les galeries menors, més estretes i enfangades.
El pas clau és a la galeria de l'esquerra, en un punt on està inundada i cal mullar-se els peus. Els nens, per no mullar-se les sabatilles d'esport que portaven, s'han descalçat per travessar el tram inundat. Tot i la fredor de l'aigua, aquesta petita travessia els ha semblat una gran aventura. A l'altra banda del tram inundat encara hem seguit recorrent la galeria fins al final, en un tram ple d'estalagmites i altres formacions.
Hem descartat les galeries menors i gateres perquè calia enfangar-se molt per travessar-les, de manera que després de recórrer les galeries principals hem donat per acabada l'exploració i hem sortit a la bauma d'entrada per menjar l'entrepà.
A la tarda, després de pujar al refugi del Corral Blanc i instal·lar-nos-hi, hem fet una petita excursió fins al Puig d'Estremera (1.947 m), un petit cim situat a sobre mateix del Collet de les Barraques. Des del cim no hi havia panorama perquè està voltat de pins però des del collet hem pogut veure el Puigmal i altres cims entre els que es trobava el Puig de Dórria, el nostre objectiu de demà.
I aquí teniu el vídeo de la nostra visita a la Cova de Rialb.


ENTRADES RELACIONADES:
Cova Cau de la
Guilla, 2024
Cova del
Petrecó, 2023
Cova de
Rialb, 2022

TOPOGRAFIA:
Blog de Muntanya
BIBLIOGRAFIA:
PARTICIPANTS:
Cova de Rialb
Mariona - Jan Miquel - J. Rafel