dimecres, 25 de setembre del 2024

Torrents de Balaguer i del Cavall

Torrent del Balaguer
Quan pensava que ja havia recorregut totes les canals montserratines, vaig descobrir el Torrent del Balaguer i el Torrent del Cavall, dues canals equipades curtes però que ens permeten recórrer racons solitaris i ferèstecs de Montserrat.
El descobriment no va ser casual sinó que vaig trobar la referència del Torrent del Balaguer en el canal de Wikiloc d'en David Bros, un incansable explorador montserratí que ja ens ha ofert uns quants itineraris gairebé inèdits.
El Torrent de Balaguer és un dels torrents que baixen per la cara nord de Montserrat. En el recorregut del torrent hi ha dos sectors clarament diferenciats. El sector inferior va des de la carretera que uneix el Monestit amb Can Maçana fins al Camí de l'Arrel. Està equipat amb cordes fixes per superar els diversos ressalts que anem trobant. El sector superior va del Camí de l'Arrel fins al Serrat de les Lluernes i no està equipat; únicament hi ha un parell de ressalts petits i fàcils que se superen sense cap equipament. 
El punt de partida per remuntar el Torrent del Balaguer està a pocs metres del km 7 de la carretera. Poc abans hi ha un replà fora de la carretera on he deixat el cotxe.
Només començar ja he trobat la primera de les nou cordes fixes que equipen aquest recorregut. Una corda de nusos que ens ajuda a superar un petit ressalt entre blocs. He seguit pujant per la canal solitària, superant un a un els ressalts que complicaven la progressió.
Les cordes són una mica antigues però encara tenen bon aspecte en general i els ancoratges, a base de parabolts, semblen de total confiança. Hi ha ressalts curts i fàcils on gairebé és innecesària la corda fixa i un parell de ressalts més drets on cal fer una mica més de força de braços però sense que es pugui considerar difícil.
Gairebé al final he trobat el pas clau. Cal passar per sota d'un gran bloc de roca que forma una cova. Per sortir de la cova cal superar un pany de paret equipat amb unes cintes. Al final, quan s'acaba el tram equipat per les cintes, cal grimpar un curt pas que algunes ressenyes cataloguen com a IV a.
Després del pas de les cintes només queda la darrera corda fixa, que ens ajuda a pujar una fàcil rampa, i una curta caminada fins al Camí de l'Arrel, on acaba la part equipada del torrent.
La part superior del torrent ja no té cap dificultat. Al principi cal grimpar per superar uns blocs però després ja només cal caminar pel bosc buscant els millors passos per arribar al Serrat de les Lluernes, al costat del camí del mateix nom.
Des d'aquí hi ha diverses opcions per tornar al punt de partida però jo he baixat pel mateix torrent fins arribar novament al Camí de l'Arrel. Després he seguit aquest camí per anar a buscar l'inici del Torrent del Cavall.
No s'ha de confondre el Torrent del Cavall amb la Canal del Cavall. El torrent està per sota del Camí de l'Arrel i ni tan sols és continuació de la canal. El recorregut del torrent és relativament fàcil, equipat amb alguns petits trams de corda fixa que es poden desgrimpar sense fer cap ràpel.
He baixat per aquesta canal arribant en poca estona a la carretera, ben a prop del punt de partida on havia deixat el cotxe.
I aquí teniu el vídeo d'aquest recorregut montserratí:


ENTRADES RELACIONADES:
La canal del
Cavall, 2021
La Canal del
Moro, 2013
Via ferrada
Teresina, 2011

PARTICIPANTS:
Torrent del Balaguer
J. Rafel, en solitari