diumenge, 10 de setembre del 2023

Le Grand Capelet (2.935 m)

Le Gran Capelet
Avui hem iniciat les activitats als Alps des Sud amb l'ascensió al Mont du Grand Capelet (2.935 m), un dels cims més destacats del Parc Nacional del Mercantour. L'hem fet seguint un itinerari circular, pujant per la via normal de la Baisse de Valmasque i baixant pel Pas de l'Arpette després d'un llarg recorregut per una carena.
Hem esmorzat al refugi i hem sortit ben aviat per un bon camí marcat com a GR. El camí voreja el Lac Long Superieur i entra a la Vallée des Merveilles. Pujant per aquest camí, sempre molt ben marcat, hem pogut admirar, en algunes roques al costat del camí, alguns dels gravats protohistòrics que han fet d'aquesta vall i el seu entorn un monument natural. 
Hem vorejat el Lac des Merveilles i hem atacat el ressalt final que ens ha portat fins al coll, la Baisse de Valmasque (2.549 m).  A través d'aquest coll, el GR 52, variant del GR5, comunica la vall de Valmasque amb la de Merveilles.
Hem deixat el GR i hem agafat un petit camí marcat amb fites en direcció al cim. Des d'aquí el Grand Capelet sembla inexpugnable però el camí puja buscant els millors passos entre cingles i pedreres sense més dificultat que la superació del fort pendent dels camins.
Quan ens faltava poc per al cim hem vist un grup de cabres salvatges, que aquí anomenen bouquetins, al mig del camí. Després de fer unes quantes fotos hem seguit per completar la part final de l'ascensió.
Finalment hem arribat al cim de Mont du Grand Capelet, un cim panoràmic que ens ofereix una gran vista de les muntanyes dels Alps Marítims i més enllà, fins al Mont Viso.
Hem fet les fotos de cim i una panoràmica circular:
Mont du Grand Capelet
Com que no teníem pressa perquè havíem completat l'ascensió en poc temps, hem estat una bona estona al cim gaudint del gran panorama alpí. 
Després d'una bona estona hem iniciat el retorn. Podríem haver tornat pel mateix camí però hem optat per un retorn alternatiu, resseguint la carena fins al Pas de l'Arpette. Hi ha un bon camí, ben traçat i marcat amb fites, i en poc temps hem recorregut la llarga carena vorejant-la per l'est i seguint un sistema de terrasses fins arribar al Pas de l'Arpette (2.511 m). Des del coll només ens quedava una fàcil baixada fins al refugi de les Merveilles on hem passat una segona nit.
I aquí teniu el vídeo d'aquesta jornada de muntanya, que inclou també l'itinerari d'aproximació al refugi que vam fer ahir.


ENTRADES RELACIONADES:
Mont
Ténibre, 2019
Aiguille
Tortisse, 2019
Tête de Enchas-
traye, 2019

PANORÀMIQUES:
Mont du Grand Capelet Mont du Grand Capelet Mont du Grand Capelet
VOL CIRCULAR:
PARTICIPANTS:
Le Grand Capelet
Àngela, Begonya, Maribel, Paco, Xesco, J. Rafel