dilluns, 11 de setembre del 2023

Ascensió al Mont Bégo (2.872 m)

Mont Bégo
Avui, en el tercer dia d'estada al Mercantour, hem fet l'ascensió al Mont Bégo, un dels cims més característics d'aquest parc nacional ubicat en els Alps Marítims.  Hem fet l'ascensió per la via normal però després hem baixat per l'aresta NW, un camí fàcil però una mica vertiginós, tancant un magnífic itinerari circular.
Hem iniciat la jornada esmorzant en el refugi des Merveilles que ha estat la nostra base d'operacions aquests dies. Després de travessar la presa del Lac Long hem començat a pujar per un camí ben marcat que supera, a poc a poc, la gran vessant sud del Mont Bégo. És un camí fàcil i molt ben traçat per on hem anat guanyant alçada sense massa esforç mentre el panorama es feia cada vegada més extens.
Després d'una bona estona hem arribat a un petit altiplà que no és més que l'avantcim del Bégo. Des d'allà només ens quedava una curta cresta, fàcil i panoràmica, per on hem grimpat fins al cim del Mont Bégo (2.872 m).
El dia era molt clar i el panorama molt extens. Es veia tota la zona del Mercantour i més enllà, fins al Mont Viso. En dies clars fins i tot es veu el mar des d'aquest cim però avui la calitxa pròpia de l'estiu ens privava d'aquesta visió.
Hem estat una bona estona al cim, més d'una hora, i hem fet les fotos del cim i una panoràmica circular:
Després del llarg descans panoràmic hem iniciat el descens per la vessant oposada. És un camí fàcil però amb algun petit pas de grimpada i zones vertiginoses, que baixa per l'aresta NW del Mont Bégo buscant els millors passos per zones rocoses i encinglerades. En alguns punts aquest camí recorda el clàssic Camí dels Enginyers entre Núria i Coma de Vaca.
Després de gaudir d'aquest camí tan interessant, hem arribat a la Baisse de Valmasque, el coll que comunica la vall de Valmasque amb la des Merveilles. Des del coll només ens quadava baixar seguint el GR52 per tota la vall des Merveilles fins al refugi del mateix nom. 
Pel camí encara hem tingut temps de fer una aturada al costat d'un dels llacs de la vall i també hem pogut admirar alguns del gravats sobre pedra que es toben per tota la vall. 
I aquí teniu el vídeo de l'ascensió, que aquesta vegada és obra de la productora pròpia del Blog de Muntanya: Quercus Films.


ENTRADES RELACIONADES:
Pic de
Bastan, 2018
Turon de
Néouvielle, 2018
Monte
Viso, 2016

PANORÀMICA:
Blog de Muntanya
VOL CIRCULAR:
PARTICIPANTS:
Mont Bégo
Àngela, Begonya, Maribel, Paco M., Xesco, J. Rafel