dilluns, 7 d’agost del 2023

Els Set Fumerals

Blog de Muntanya
Els Set Fumerals és una petita cova situada al peu del Puig d'en Palau, molt a prop de la ciutat d'Eivissa. Rep aquest curiós nom perquè té set entrades, la majoria forats oberts a terra, que la gent identifica com a xemeneies (aquí a Eivissa en diuen fumerals).
És coneguda des d'antic perquè el seu accés és fàcil si entrem per l'entrada principal i està en un lloc molt accessible.  No té massa interès perquè pràcticament no hi ha formacions de cap classe i el recorregut és realment curt. Una cova per a col·leccionistes.
Mlagrat tot, avui he volgut tornar als Set Fumerals per completar les dades que tinc, de cara a la publicació del llibre de les coves d'Eivissa. He fet algunes fotos, poques perquè hi ha poca cosa fotografiable, i he pres les mesures per fer un esquema topogràfic.
Tot i que la cova és poca cosa comparada amb altres cavitats eivissenques, té un cert interès per la seva constitució amb set entrades diferents. Avui he recorregut a fons tots els racons de la cavitat i he trobat, com a punt més singular, un petit osari. Al final d'una gatera, a la part petita de la cavitat, hi ha un petit pou de només un metre de fons, ple d'ossos. Per la situació de l'ossari podríem pensar que es tracta d'un enterrament púnic o alguna cosa semblant amb valor arqueològic però la realitat és ben diferent perquè es veu clarament que alguns ossos són d'animals i això ens fa pensar que tots ho són.


ENTRADES RELACIONADES:
Els Set
Fumerals, 2022
Cova d'en
Jaumet, 2021
Cova dels
Sants, 2021

TOPOGRAFIA:
Els Set Fumerals
BIBLIOGRAFIA:
PARTICIPANTS:
Blog de Muntanya
J. Rafel, en solitari (foto d'arxiu)