dissabte, 5 d’agost del 2023

Ullal de na Coloms

Ullal de Na coloms
L'Ullal de Na Coloms és una curiositat geològica formada per l'esfondrament d'un cingle, que va formar un pou profund. A baix del pou l'aigua del mar entra a través d'una galeria submarina formant un petit llac. Aquest indret també s'anomena Forat de la Llum a causa de la llum que entra pel fons del pou a través de la galeria submarina, formant un curiós efecte de llum i color.
Ja havia vingut a aquest indret en una ocasió però avui l'objectiu era, a més de contemplar novament aquesta singularitat natural, fer fotos i prendre mesures per fer un esquema topogràfic que vull incorporar al llibre que estic preparant sobre les cavitats d'Eivissa.
He fet la curta excursió que porta a la cavitat en poc més d'una hora comprovant que les cordes fixes que asseguraven alguns passos quan vaig venir la darrera vegada han desaparegut. De totes maneres el camí és fàcil i les cordes no eren massa necessàries.
Avui portava la meva corda i altres elements de seguritat, ja que tenia la intenció de baixar al fons del pou i volia assegurar la jugada perquè aquí s'han fet uns quants rescats de turistes que han baixat fins a l'aigua i després no han pogut sortir. Avui, però, hi havia mar de fons i l'aigua del mar entrava amb molta força per la galeria sumbarina i esclatava contra les roques. Era una situació perillosa i per això he optat per la prudència, deixant la baixada a l'aigua per una altra ocasió i limitant-me a fer fotos des del replà a la meitat del pou on estan instal·lades les cordes fixes.
Avui no he fet pel·lícula perquè l'objectiu era un altre però aquí teniu el vídeo que vaig fer en la meva anterior visita a l'Ullal:



ENTRADES RELACIONADES:
Cova d'en
Jaumet, 2021
Coves del Cap d'
Albarca, 2021
Ullal de na
Coloms, 2021

BIBLIOGRAFIA:
PARTICIPANTS

J. Rafel, en solitari (foto d'arxiu)

ELS RESCATSen aquesta zona s'han hagut de fer molts rescats. Els més normals, a causa que algun turista ha baixat fins al fons de l'Ullal i després no ha pogut pujar. També s'han fet rescats de persones perdudes a causa del terreny encinglerat i amb camins indefinits. Aquí en teniu una mostra:
Segurament s'han fet molts més rescats; això és només una mostra...