La mina de s'Argentera és una antiga explotació minera d'on s'extreia galena argentífera, un mineral de plom que té també una petita proporció de plata. Sembla ser que ja s'explotava durant l'època púnica i encara hi ha restes de la seva explotació pels romans, que va ser llarga i intensa.
La mina va estar en explotació intermitent durant segles fins que l'any 1952 va tancar definitivament. Actualment només queden les ruïnes de l'antiga factoria on es processava el mineral i tot un conjunt de pous i galeries pel subsòl de la muntanya de s'Argentera.
Avui he visitat novament la mina però aquesta vegada no amb l'objectiu d'explorar un lloc nou sinó amb la finalitat de fer un esquema topogràfic de les galeries de la mina encara que només de la part més propera al pou mestre, que és l'entrada principal de la mina.
He baixat en ràpel al fons del pou, després de comprovar amb el mesurador làser que la seva profunditat exacta és de 22 metres. Després he fet un recorregut per la cavitta prenent nota de les distàncies i direcció de cada tram de galeria.
He arribat fins a la gran sala i després fins al peu del pou sud, on he donat per acabada la curta exploració de la mina. Després he fet l'esquema topogràfic que he adjuntat a aquesta entrada del blog.
Aquesta vegada la visita ha estat tècnica i per això no he fet fotos ni vídeo (les que apareixen en aquesta entrada són fotos d'arxiu de l'anterior visita a la mina) però aquí teniu el vídeo de la visita a la mina que vaig realitzar l'agost de 2022:
TRACK (Agost de 2022)
ENTRADES RELACIONADES:
Forat
Micó, 2022 |
Mina de Ca
l'Alemany, 2021 |
Mina
Pilarica, 2021 |
TOPOGRAFIA:
BIBLIOGRAFIA:
- Ibiza Subterránea - 15 incursiones en el subsuelo de la isla. J. Rafel Alsina. Autopublicació a Amazon.
- Heinrich, M. (2014). “La zona minera de s’Argentera, Ibiza” Cuadernos de Prehistoria y Arqueología, Universidad de Granada (vol. 24): 301 - 318
- Heinrich, M. (2019). “Exposició temporal: els secrets del puig de s’Argentera” Museu monogràfic del Puig des Molins.
- Jordà, L., Heinrich, M. y Jordà, R. (2011). “Apuntes para el conocimiento histórico de las minas de plomo argentífero de s’Argentera (Ibiza) en los siglos XIX y XX” Cuadernos de Prehistoria y Arqueología, Universidad de Granada (vol. 17): 1 - 12
- Jordà, L. i altres (2017). “Evaluación de la estabilidad y pilar corona en las minas abandonadas de s’Argentera…” Boletín geológico y minero (128): 3 - 24
PARTICIPANTS:
J. Rafel, en solitari
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada