diumenge, 11 de setembre del 2022

Canal del Gat i Canal del Xacó

Canal del Gat i Canal del Xacó
Hem fet una curta sortida matinal per recórrer dues canals montserratines, la del Gat i la del Xacó. L'itinerari normal per recórrer aquestes canals puja per la Canal del Gat, equipada amb diversos trams de cordes fixes amb nusos, i baixa per la Canal del Xacó, equipada per baixar en ràpel.
No són les millors canals de Montserrat i es consideren dintre de la categoria per col·leccionistes però avui m'han semblat més interessants que quan les vaig recórrer per primera vegada, fa més de deu anys.
L'equipament de les canals, que en aquella ocasió em va semblar una mica precari, s'ha renovat i ara tot és més nou. Les cordes esfilagarçades que equipaven la pujada per la Canal del Gat s'han substituït per cordes noves i ara la remuntada és molt més segura.
Hem arribat al pàrquing de l'àrea recreativa de La Salut i hem iniciat l'aproximació pel camí amb escales de pedra que porta a la Cova del Salnitre. Molt a prop de la cova hi ha una gran malla instal·lada per protegir el camí de les caigudes de pedres. Just on s'acaba la malla hi ha l'entrada al camí que porta a la Canal del Gat.
La remuntada de la Canal del Gat és un bon exercici. Amb l'ajut de les cordes fixes, sempre en bon estat, hem remuntat panys de paret i canals verticals gaudint una vegada més de les canals montserratines. En general l'ascensió no presenta problemes i els passos més delicats se superen amb facilitat si sabem combinar la tècnica d'oposició amb la remuntada per la corda de nusos.
Després de gaudir una bona estona de la Canal del Gat, hem arribat a una zona més oberta i coberta de bosc. Hem deixat la canal, que ja no té interès esportiu, per flanquejar a l'esquerra i entrar a la veïna Canal del Xacó.
El descens d'aquesta canal està perfectament equipat i hem fet uns 10 ràpels, la majoria curts. El pas clau és un ràpel de 30 metres que baixa per una estreta xemeneia vertical. En realitat, el ràpel no és de 30 metres perquè hi ha una instal·lació que sembla nova, a sobre d'un bloc encastat, que permet fraccionar el ràpel i gaudir d'un entorn realment interessant.
Després del ràpel principal només quedaven alguns ràpels curts i fins i tot desgrimpables que ens han portat a la carretera de la Cova del Salnitre i al punt de partida a La Salut
I aquí teniu el vídeo d'aquesta activitat, creat per la productora pròpia del Blog de Muntanya, Quercus Films, amb la col·laboració de NONSTOP.


ENTRADES RELACIONADES:
Torrent
Fondo, 2021
Torrent de Font
Seca, 2017
Canals del Gat i
el Xacó, 2011

BIBLIOGRAFIA:
PARTICIPANTS:
Canal del Gat i Canal del Xacó
Sonia - J. Rafel

2 comentaris:

Sonia ha dit...

Una altre activitat a Montserrat per les seves canals, totalment de coleccionistes pero que me va agradar tant com la teva crónica.
Salut i nonstop.

Blog de Muntanya ha dit...

Tots els racons de Montserrat es mereixen una visita. Els més amagats són sovint els millors. Les de col·leccionistes, tot i que no són grans activitats, ens permeten descobrir els racons més amagats de Montserrat.