dijous, 8 d’abril del 2021

La mina de Ca n'Alemany

Mina de Ca l'Alemany
El confinament comarcal, que ha tornat una vegada més, ens obliga a buscar tots els racons del Barcelonès, una comarca urbana però que també té, a la Serra de Marina i Collserola, petits espais naturals. Darrerament hem recorregut tots els racons de la Serra de Marina però encara ens queden activitats interessants que fins ara no coneixíem.
La mina de Ca n'Alemany és una antiga galeria subterrània que antigament servia per captar les aigües subterrànies per abastir la propera masia del mateix nom. La galeria té uns 128 metres i acaba en una sala concrecionada on regalima aigua per tot arreu.
Hem sortit del centre sociosanitari del Carme i hem pujat fins a Sant Jeroni de la Murtra on ens esperava la Sonia. La mina està ben a prop però abans d'arribar-hi ens hem desviat uns minuts per acostar-nos al petit rocòdrom instal·lat en una petita pedrera abandonada. Allà s'han equipat diverses vies on els escaladors practiquen les tècniques de l'escalada.
Després de la breu visita al rocòdrom hem baixat per un corriol fins a l'entrada de la mina, una mica amagada i fora del camí. Ens hem equipat i hem entrat a la galeria. L'entrada és una mica incòmoda, una rampa estreta i plena de runa, però ben aviat la galeria es fa més alta i ens permet caminar drets. És una secció estreta i alta per on podem caminar còmodament. Aviat hem trobat l'aigua que inunda tota la galeria i hem seguit caminant endavant. 
Hem passat per un estretament ocupat per arrels gruixudes, un pas ben curios, abans d'arribar al final del recorregut. La sala final és un eixamplament per on brolla l'aigua regalimant per les parets de la galeria, totalment cobertes de concrecion blanques. Després d'admirar aquest lloc tan singular hem iniciat el retorn per la mateixa galeria fins a la sortida. 
Des de la mina de Ca n'Alemany hi havia una conducció per transportar l'aigua fins a la masia del mateix nom. Aquesta conducció ja no existeix però encara queden algunes restes, especialment un petit aqüeducte que servia per salvar un petit torrent. Per completar la nostra exploració de la mina, hem baixat resseguint les restes de l'antiga conducció d'aigua fins a la masia enrunada. 
Després encara ens hem acostat fins a la Font de Ca n'Alemany, una antiga font actualment seca, i hem admirat un roure monumental que s'alça al costat mateix de la font. Finalment hem baixat fins al punt de partida donant per acabada l'activitat
I aquí teniu la pel·lícula de la jornada, que ha estat produïda per Edicions JGB i cedida per a tots el seguidors del blog:



ENTRADES RELACIONADES:
Ruta dels poblats
ibèrics, 2020
Camí de les
ermites, 2020
Pràctiques a les
Guixeres, 2020

PARTICIPANTS

Joan G. - Sonia - J. Rafel

1 comentari:

Sonia ha dit...

Un artículo genial para un lugar sorprendente aunque olvidado en nuestra Serralada Marina. Ha sido un gran descubrimiento, algo bueno de estar encerrados.