dilluns, 7 de març del 2022

Torrent de la Cova P-Petit

Torrent de la Cova P-Petit
Ja fa un parell de mesos que en Joaquín Olmo (jombigwall.com) ens havia dit que, amb els seus col·laboradors, havia equipat una canal montserratina per fer un descens en ràpel, una activitat de barranquisme en el magnífic entorn de la muntanya de Montserrat. 
Era una gran notícia perquè ja hem fet gairebé tots els recorreguts equipats de la muntanya i aquesta proposta d'en Joaquín ens donava l'oportunitat de descobrir racons amagats de Montserrat. Ara fa pocs dies, finalment es va publicar la ressenya del descens del torrent i, immediatament, vam programar-hi una visita.
El descens del Torrent de la Cova P-Petit té un inici singular, ja que cal entrar per un forat obert en una canal, la Cova P-Petit, que ens dona accés a la capçalera del torrent en un entorn realment espectacular.
La ressenya publicada era una mena de jeroglífic perquè, tot i que hi havia dos magnífics dibuixos esquemàtics amb la topografia de la cova i el recorregut del descens, no donava detalls de l'itinerari d'aproximació. Per sort, a la topografia de la cova hi constaven les coordenades UTM de l'entrada de la cova i això ens ha donat la clau per arribar-hi.
Hem deixat el cotxe a Santa Cecília i hem iniciat la llarga aproximació seguint el GR172. Després hem agafat el camí de la Canal del Llum, per on hem pujat fins al Portell del Migdia. Hem baixat per l'altra banda, pel camí de la Canal del Migdia, i després pel camí del Montgròs. Hem arribat a la Font de la Cadireta, just on acaba el descens del torrent, i hem seguit per la Canal de la Salamandra.
Poc després de pasar per l'inici de l'aresta sur de la Salamandra hem deixat el camí del Montgròs, que forma part de la Travessia integral de Montserrat, per agafar el camí de la Miranda dels Ecos. Hem passat un petit tram equipat amb unes cordes fixes i hem arribat a les proximitats del Coll de la Salamandra.
Estàvem a molts pocs metres de la ubicació de la cova però no es veia l'entrada per enlloc. Hem fet una exploració pels voltants però no es veia la cova, encara que estàvem segurs que la teníem a tocar. Després d'uns minuts de desconcert hem decidit gastar l'as que teníem a la màniga: trucar a l'equipador del torrent, en Joaquín Olmo. 
En una breu conversa, en Joaquín ens ha confirmat que estàvem al costat de la cova i ens ha dit que l'entrada de la cova està a dalt d'una canal i no es veu fins que estem a un metre de l'entrada. Ben aviat hem localitzat la canal i, pocs metres més amunt, l'entrada de la cova, més petita del que pensàvem.
L'entrada és molt estreta i ens hem hagut de treure la motxilla per poder entrar. Després d'una curta i estreta galeria hem arribat a la instal·lació del primer ràpel, que baixa per l'interior de la cova. El ràpel arriba a la base de la cova i, una mica més avall,  a una petita plataforma terrosa.
El segon ràpel comença amb una zona terrosa i baixa per un pany de paret vertical que acaba en un petit tram desplomat. Precisament aquest tram desplomat ens ha servit per protegir-nos de les pedres que queien de dalt mentre rapelaven els companys.
El tercer ràpel baixa entre arbres per una rampa terrosa i ens ha deixat a l'inici d'un bosc per on hem baixat caminant una estona fins a la capçalera del quart ràpel, que baixa pel llit del torrent, que forma dos esglaons.
Finalment hem arribat al darrer ràpel, el cinquè, que baixa acanalat pel torrent. Són 30 metres i acaba justament al costat de la Font de la Cadireta, per on havíem passat anteriorment. Un cop acabat el descens ens hem desequipat i hem tornat pel mateix camí de pujada, pel Portell de Migdia.
Ha estat una activitat ben interessat i singular, especialment l'entrada per la cova,  tot i que cal reconèixer que és per a col·leccionistes i estèticament està lluny de les canals més populars de Montserrat.
I aquí teniu el vídeo d'aquesta activitat. Ha estat produït per Mountain Films i cedit al Blog de Muntanya per als seus seguidors:


ENTRADES RELACIONADES:
Canal dels
Micos, 2016
Via ferrada
Borinot, 2014
La Talaia
Gran, 1977

UBICACIÓ:
Blog de Muntanya

RESSENYES:
La cova
El torrent
PARTICIPANTS:
Blog de Muntanya
Joan C. - Sonia - Toni - J. Rafel

1 comentari:

Sonia ha dit...

No serà la canal més bonica de Montserrat però si es una trobada nova que sempre es benvinguda. Agraïr als equipador la seva tasca perque hem pogut gaudir segurament de unes de les montanyes mes maques del món. Gran article con sempre!!!La resenya de la ubicació m'encanta!!.