dilluns, 7 d’octubre del 2024

Avenc de Castellsapera

Avenc de Castellsapera
L'Avenc de Castellsapera és una de les cavitats més clàssiques del massís de Sant Llorenç de Munt. Va ser explorada fa molts anys i és de les més visitades de la zona. És relativament profunda, uns 84 metres, però té poques formacions. Té un pou inicial d'uns 45 metres seguit per una sèrie de ressalts amb blocs per on s'arriba al punt de màxima profunditat. 
Hem iniciat la caminada a l'aparcament de l'Alzina del Salari, pujant per una pista i després per un corriol, arribant en pocs minuts a l'entrada de la cavitat. La boca del pou principal està voltada per una petita tanca per evitar accidents. Precisament al costat mateix de l'avenc, un monòlit recorda un nen que hi va caure per accident l'any 1960.
Com sempre que anem a una cova, havíem llegit les ressenyes i portàvem el material necessari però aquesta vegada hem tingut una agradable sorpresa quan hem comprovat que s'havien renovat les instal·lacions i ara el pou principal, de 45 metres, està equipat amb químics i no hem hagut d'utilitzar les plaquetes recuperables que portàvem.
Hem iniciat el descens muntant el ràpel natural sobre una alzina però aviat hem fet un reenviament sobre dos químics. La ressenya indicava que després calia reenviar sobre un bloc encastat però hem vist que en el blog no hi havia cap ancoratge i que en un replà inferior hi havia una bona instal·lació, amb dos químics, on hem pogut reenviar amb comoditat.
A la sortida del ràpel, per evitar fregaments a la corda, hem instal·lat un desviador sobre un parabolt, que ens ha permés arribar al fons del pou principal,  a la cota -45, sense més instal·lacions.
A baix hi ha una gran sala i algunes formacions en un racó, les úniques que hem trobat a la  cavitat. Des d'aquesta sala hem començat a baixar per una rampa terrosa, amb l'ajut d'una corda fixa. Després hem desgrimpat entre blocs, amb l'ajut d'altres cordes fixes, fins arribar a la sala final situada 84 metres sota terra.
En aquesta sala final hi ha una gran colònia de ratpenats. Per això l'accés a la cavitat està restingit i no s'hi pot entrar entre el 15 d'octubre i el 16 de maig, l'època d'hivernació d'aquests mamífers alats.  Quan hem entrat a la sala hi ha hagut una petita estampida de ratpenats mentre baixàvem les rampes finals per arribar a la cota mínima.
Després de recórrer tots els racons de la cavitat hem iniciat el retorn, primer grimpant entre blocs i després remuntant el pou principal fins a la boca, donant per acabada l'exploració de l'Avenc de Castellsapera.
I aquí teniu el vídeo de l'activitat, que aquesta vegada és obre de la productora pròpia del Blog de Muntanya, Quercus Films:


ENTRADES RELACIONADES:
Avenc del
Club, 2024
Avenc de la
Codoleda, 2023
Per la Serra de
l'Obac, 2021

TOPOGRAFIA:
Avenc de Castellsapera
BIBLIOGRAFIA:
PARTICIPANTS:
Avenc de Castellsapera
Manel - J. Rafel