dimecres, 10 de febrer del 2021

La canal del Cavall i el camí de l'Arrel

Cavall Bernat
La Canal del Cavall és un recorregut equipat que puja des del Camí de l'Arrel fins a la Serra de les Lluernes, al peu del Cavall Bernat. Està equipada amb diversos trams de cordes fixes i maromes gruixudes per superar diversos trams rocosos. Avui hem planificat un recorregut circular per Montserrat començant per la remuntada d'aquesta canal.
Hem arribat de bon matí a Santa Cecília, punt de partida del nostre recorregut. Feia un vent fort i bastant fred però hem iniciat la caminada pel Camí de l'Arrel, senyalitzat com a GR172. Després de caminar una estona per aquest camí hem arribat a l'inici de la canal, senyalitzat amb una fita. Hem començat grimpant per uns blocs fins arribar a les primeres instal·lacions. Hi ha trams de corda de nusos i també maromes gruixudes que ens ajuden a superar plaques de roca, no massa verticals.
Havia plogut i la canal estava una mica enfangada, de manera que l'ascensió ha estat una mica més difícil del que recordàvem però en poc temps i sense cap problema hem arribat a la part superior de la canal, al Serrat de les Lluernes. Teníem la intenció de pujar al Cap de Mort, que té un curt recorregut equipat, però el fort vent ens ha fet desistir abans de començar deixant aquesta segona part per a millor ocasió.
Allà mateix, abans del cap de Mort, hi ha l'ermita de Sant Antoni, una antiga ermita que ha estat reconstruïda i habilitada com a refugi lliure. La situació de l'ermita és magnifica, amb una terrasa penjada al davant del Cavall Bernat que ofereix un panorama extraordinari. Des de l'ermita, per un caminet amb esglaons tallats a la roca, hem pujat fins a una gran terrassa situada sobre l'ermita i penjada sobre la Paret dels Diables. Des d'aquest mirador el panorama era encara més extens i fins i tot hem pogut veure els Pirineus nevats.
Hem iniciat el retorn pel camí de les Lluernes mentre començava a ploure. Ha estat una pluja poc intensa però ens ha acompanyat una bona estona mentre anàvem baixant en direcció al Pla dels Ocells.  Al Pla de Santa Anna hem trobat el GR172 i l'hem seguit fins al Pla de la Trinitat des d'on hem seguit pel Camí de l'Arrel, encara senyalitzat com a GR172, fins a Santa Cecília on hem acabat la nostra petita matinal montserratina.


ENTRADES RELACIONADES:
Canal del
Cavall, 2013
Miranda de Sant
Antoni, 1977
Cavall Bernat
via Normal, 1977