dijous, 30 de maig del 2024

Sallent de Pibernat i Torrent de la Cua d'Euga

Blog de Muntanya
Doble jornada barranquista amb el descens de dos barrancs a la Garrotxa, concretament a la Vall d'en Bas. Són dos barrancs relativament curts però intensos, amb un parell de ràpels llargs i en un entorn de gran bellesa natural.
Hem iniciat l'aventura a Hostalets d'en Bas, un poblet molt típic situat al peu d'una llarga cinglera tallada per unes quantes torrenteres que formen diversos barrancs. 
A l'entrada del poble hi ha un gran pàrquing, que ha estat el nostre punt de trobada. Per fer el descens d'aquests barrancs, especialment si combinem dos descensos el mateix dia, és aconsellable fer maniobra de cotxes per evitar fer dues bones remuntades.
Hem deixat un cotxe a Hostalets i hem pujat per l'antiga carretera de Vic fins al Coll de Condreu. Baixant del coll per l'altra banda, hem agafat la carretera d'accés a Falgars de Bas i hem seguit per una pista fins que una tanca ens ha marcat el final del recorregut motoritzat.
Hem començat a caminar per la pista, senyalitzada com a GR perquè forma part del GR2, un sender de gran recorregut que va de La Jonquera a Sant Adrià de Besòs. Després d'un curt recorregut hem entrat al Rec de Pibernat, la torrentera que forma el barranc del mateix nom.
Hem començat a baixar pel torrent i, sense voler, hem evitat el primer ràpel. Baixant pel bosc hem anat a parar al peu del primer ràpel, d'uns 10 metres, que baixa per un petit mur cobert de travertí i molsa. 
Poc després hem arribat a la capçalera del gran ràpel. És un descens de gairebé 50 metres però es pot fraccionar per evitar els fregaments de corda. Hem fet un primer ràpel d'uns 18 metres fins a un petit replà penjat sobre l'estimball i un segon ràpel d'uns 30 metres per un gran mur vertical.
Després hem baixat pel torrent, entre uns blocs que formen un petit caos, fins trobar el darrer ràpel, d'uns 10 metres, on acaba la part esportiva del barranc.
El retorn des d'aquest punt no és del tot fàcil. Hem baixat una mica i després hem flanquejat pel bosc, sense camí, fins que hem trobat un corriol poc marcat. És el camí que porta al Portell, un coll que dona entrada als altiplans superiors sobre els cingles.
El camí puja molt dret pel bosc i en un punt determinat cal superar un petit ressalt amb l'ajut d'unes grapes d'acer. Finalment hem arribat al Portell, on hem enllaçat amb el GR2 que en aquest sector és un bon camí empedrat. Seguint el GR hem tornat enrere per retornar al punt de partida, on hem menjat una mica abans d'iniciar el segon descens de la jornada.
Després de dinar hem tornat a agafar la pista del GR2, que ens ha portat en dos minuts a l'entrada del Torrent de la Cua d'Euga. Aviat hem arribat al primer ràpel, d'uns 14 metres, que baixa un mur vertical. 
Baixant pel torrent, aviat hem començat a veure el salt del ràpel principal del descens, una terrassa sobre el buit.
Per arribar-hi cal baixar per unes lloses relliscoses, de manera que hem muntat un passamans per assegurar el pas i arribar a la instal·lació del segon ràpel, una baga sobre un gran arbre. Un curt ràpel d'uns 10 metres ens ha portat fins a un petit replà on hi ha la instal·lació del tercer ràpel, d'uns 60 metres.
Aquest ràpel és realment impressionant i baixa per un gran mur regat per un fil d'aigua que ens va remullant mentre baixem. Tot i que té alguns trams desplomats, no és tan impressionant com imaginàvem perquè mai estem lluny de la paret. A més, no arriba als 60 metres sinó que és una mica més curt. 
Després de baixar el gran mur només ens quedava un darrer ràpel, d'uns 20 metres, per acabar la part tècnica del descens. Després hem baixat caminant pel torrent, lluitant amb la vegetació i els blocs de roca, fins que hem trobat un corriol, on hem deixat el torrent iniciant un flanquejament pel bosc que ens ha portat al camí que baixa del Pibernat, per on hem completat la baixada fins a Hostalets d'en Bas, on havíem deixat un cotxe.
Després només ens quedava desfer la maniobra de cotxes: els conductors hem pujat al Pla de Falgars a recuperar els dos vehicles que havíem deixat allà dalt mentre els passatgers esperaven a l'aparcament mentre feiem la llarga maniobra.
I aquí teniu el vídeo d'aquesta jornada barranquista. Aquesta vegada és obra de la productora pròpia del Blog de Muntanya, Quercus Films, amb la col·laboració de Nonstop.


ENTRADES RELACIONADES:
Rec dels
Aligons, 2024
Torrent de
Muiols, 2023
Barranc Font de
L'Atzuc, 2023

RESSENYES:
Sallent de Pibernat Torrent de la Cua d'Euga
PARTICIPANTS:
Sallent de Pibernat
Alícia - Charly - Eduard - Laura - Manel - Sonia - J. Rafel