dilluns, 22 d’abril del 2024

El Rec dels Aligons

Torrent dels Aligons
Un nou descens de barranc a prop d'Ogassa, al Ripollès. El Torrent dels Aligons és un descens obert i poc exigent, encara que té un ràpel molt estètic, de 32 metres, en un gran entorn natural. És un barranc sec, dels que anomenem "per a col·leccionistes", equipat únicament amb ancoratges naturals: bagues al voltant dels arbres. Alguns d'aquests ancoratges són una mica precaris però no només per les bagues caducades sinó perquè alguns ancoratges estan col·locats sobre arbres morts. En algun punt hem hagut de buscar alternatives per no penjar-nos d'instal·lacions insegures.
El punt de partida està a la pista que des d'Ogassa porta a Bruguera a través del Coll de Jou. Poc després del coll de Fullosa, hem deixat el cotxe en una petita explanada. Des d'aquí l'aproximació és curta i en uns 30 minuts hem arribat a la capçalera del torrent.
Hem començat la baixada amb algunes desgrimpades curtes fins que hem arribat a la instal·lació del primer ràpel, una baga al voltant d'un arbre. Aquest primer ràpel, com la majoria dels que vindrien després, era curt i no massa vertical.
Hem anat baixant els ràpels, sempre per zones obertes, i hem arribat a l'avenc, un forat a terra al peu d'un ressalt en el propi torrent que funciona com a engollidor quan baixa aigua.
Poc després hem arribat al pas clau del descens: el ràpel de 32 metres, l'únic que no es fa sobre ancoratges naturals sinó amb un parell de parabolts. El torrent baixa encaixonat i va a parar a una finestra oberta sobre del buit des d'on hem baixat en ràpel per un mur vertical recobert d'heura. 
Després només ens quedava un parell de ràpels curts fins arribar a un camí que travessa el torrent indicant el final del nostre recorregut. Seguint el camí hem retornat fins al punt on havíem deixat el cotxe, passant per El Negre, una casa d'allotjament rural.
I aquí teniu el vídeo d'aquesta jornada. Ha estat produït per Mountain Films i cedit al Blog de Muntanya per als seus seguidors:


ENTRADES RELACIONADES:
Torrent de
Muiols, 2024
BTT Ruta del
Ferro, 2006
El Taga en
Travessia, 1972

BIBLIOGRAFIA:
  • Gorgs 2024 - Publicació de la FEEC amb motiu de la 17a Trobada Internacional de Barranquisme 2024 celebrada a Sant joan de les Abadesses.
PARTICIPANTS:
Torrent dels Aligons
Joan C. - Toni - J. Rafel