divendres, 26 de març del 2021

Ullal de Na Coloms

Ullal de Na coloms
L'Ullal de Na Coloms és una curiositat geològica formada per l'esfondrament d'un cingle, que va formar un pou profund. A baix del pou, l'aigua del mar entra a través d'una galeria submarina formant un petit llac. Aquest indret, també s'anomena Forat de la Llum a causa de la llum que entra pel fons del pou a través de la galeria submarina, formant un curiós efecte de llum i color.
L'Ullal està al costat de la Cala Albarca, una gran cala situada a la costa nord de l'illa d'Eivissa, a prop de la petita població de Sant Mateu d'Albarca. Aquest petit poble està situat en un pla ocupat per conreus, un paisatge rural molt diferent d'altres indrets de l'illa d'Eivissa. Des de Sant Mateu es puja per una pista fins a una explanada. 
He deixat el cotxe en aquesta explanada iniciant la caminada per un ample camí que aviat m'ha ofert grans vistes de la Cala Albarca i els cingles de l'altra banda de la cala. El camí porta fins a un petit collet, on cal deixar el camí principal per agafar un camí més petit per on iniciem la baixada en direcció a l'Ullal. Es un camí ben traçat que porta fins a una casa enrunada. A partir d'aquí el camí és encara més petit i desdibuixat però algunes marques de pintura ens ajuden a trobar el camí correcte.
Quan ja veiem el mar ben proper passem unes zones rocoses on hi ha unes cordes fixes que ens ajuden a superar els passos, tot i que no tenen gaire dificultat. Finalment arribem a la boca de l'Ullal, que s'obre al mig d'una zona rocosa. Podem contemplar el pou des de dalt però també podem baixar, amb precaució, fins a una terrasseta on hi ha instal·lades unes cordes fixes. Des d'aquí tenim una bona visió del forat i del joc de llums que forma la finestra submarina per on entra la llum del sol.
Jo no he baixat més perquè anava sol i no portava cap tipus de material de seguretat però amb l'ajut de la corda fixa es pot baixar fins a baix de tot. És un lloc perillós perquè des de l'aigua cal sortir pujant per la corda i no és tan fàcil com podem pensar. De fet, aquí s'han hagut de fer molts rescats de gent que ha baixat a banyar-se al fons del pou i després no ha pogut sortir-ne.
He fet volar el dron prenent unes vistes aèries d'aquest indret tan singular abans d'iniciar el retorn pel mateix camí de pujada fins al punt de partida on havia deixat el cotxe.
I aquí teniu la pel·lícula de la jornada, que aquesta vegada és de producció pròpia:



ENTRADES RELACIONADES:
Sant Mateu
d'Aubarca, 2014
Cap des
Llibrell, 2013
Far de
Moscater, 2013

PARTICIPANTS

J. Rafel (en solitari)

ELS RESCATSen aquesta zona s'han hagut de fer molts rescats. Els més normals, a causa que algun turista ha baixat fins al fons de l'Ullal i després no ha pogut pujar. També s'han fet rescats de persones perdudes a causa del terreny encinglerat i amb camins indefinits. Aquí en teniu una mostra:
Segurament s'han fet molts més rescats; això és només una mostra...