dissabte, 21 de gener del 2023

GR3: Agramunt - Altet

GR3: Agramunt - Altet
Una nova etapa del GR3, el Camí Central de Catalunya, aquesta vegada per terres de l'Urgell. Ha estat una etapa fàcil i planera, amb poc desnivell i gairebé tota per pistes.  Hem recorregut l'etapa en un matí lluminós i assolellat però molt fred.
Hem arribat en autocar a Agramunt i hem anat a esmorzar al restaurant El Sió, on vam dinar al final de la darrera etapa. Després de menjar els croissants reglamentaris, hem iniciat la caminada des d'allà mateix baixant fins al Raval de Sió on hem agafat una pista que hem seguit entre camps de conreu. 
El dia era molt clar i es veia perfectament el Montsec al final de la plana. També es veien al fons les muntanyes nevades dels Pirineus. Feia molt fred però a mesura que el sol guanyava alçada l'ambient era cada vegada més agradable.
Aviat hem començat a veure al fons la torre cilíndica del Pilar d'Almenara, el punt més destacat del nostre recorregut d'avui. Hem travessat una carretera, agafant un camí senyalitzat que comença a l'aparcament situat a la mateixa carretera i en pocs minuts hem arribat al cim del Pilar d'Almenara ( 459 m). Aquest cim no és més que un turonet però està situat a les planes de l'Urgell, de manera que des del cim tenim una visió ben extensa de les planes de l'Urgell i les muntanyes del Prepirineu.
Al cim mateix hi ha una antiga torre cilíndrica que permet, pujant a la seva terrassa superior, veure encara millor el panorama. Hi ha una escala metàl·lica exterior que porta al primer pis i unes escales de gat que connecten les dues plantes superiors. Hem fet volar el dron per fer la foto de grup i unes vistes aèries de la torre i el seu entorn, abans de seguir el nostre camí. 
Poc després hem arribat al Canal d'Urgell, la gran obra hidráulica que porta l'aigua del Segre als extensos camps de regadiu de l'Urgell i comarques veïnes. Hem travessat el canal per un pont i hem seguit pel seu costat una bona estona fins que, al costat de la Masia del Ramonillo, l'hem deixat prenent una pista a la dreta per on hem arribat al poble de Santa Maria de Montmagastrell.
Hem travessat el poble, totalment desert i solitari, i hem sortit per l'altra banda, travessant novament el canal. Després de passar al costat d'una petita ermita, la del Sagrat Cor, hem arribat a una altra població, Claravalls, tan solitària com l'anterior, i hem iniciat el tram final del camí que ens ha portta a Altet.
En aquesta població, també solitària, ens estava esperant l'autocar per portar-nos a dinar a Tàrrega, al restaurant El Til·ler, on hem gaudit d'un bon dinar en el que el més destacat han estat les torradetes de Santa Teresa, unes postres casolanes que ens han deixat ben satisfets.
I aquí teniu el vídeo d'aquesta jornada caminadora per terres de l'Urgell. Ha estat produït per GReaperos Productions i cedida al Blog de Muntanya per als seus seguidors:


ENTRADES RELACIONADES:
GR3: Oliola - 
Agramunt, 2022
GR3:Formiguera
- Oliola, 2022
Canals d'Urgell
BTT, 2014

DOCUMENTACIÓel Pilar d'Almenara, tot i ser un cim molt modest, de molt poca altura i prominència, apareix en el llistat dels centcims de ls FEEC. A més, apareix a l'apartat de cims essencials d'aquesta popular lista de cims. També apareix en el llistat dels 100 cims emblemàtics de Catalunya publicat per l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. Aquí teniu la fitxa d'aquest cim publicada per l'ICGC: FITXA
PARTICIPANTS:
Blog de Muntanya
Manel, Àngela, Xesco, Emilio, Begonya, Paco M., Jose, Joan G., Maribel, Núriar M., Miquel M., Montse, Ramon, Casilda, Miquel B., Mònica, Carles, Cati, David, Trinidad, Núria T., Mª José, Magda, J. Rafel,