dijous, 12 de gener del 2023

Barranc de Basender i Las Escaleretas

Blog de Muntanya
En el tercer dia d'estada a la Sierra de Guara hem programat una activitat matinal combinant un barranc relativament curt i fàcil amb un camí equipat, passant per coves amb pintures prehistóriques. 
Hem sortit de Rodellar, on ens hem allotjat aquests dies, i ens hem desplaçat a la població de Lecina on començava la nostra activitat. Abans d'arribar-hi, poc després de passar el Collado de San Caprasio, hem arribat a un punt panoràmic, un dels aparcaments de l'accés al Río Vero, des d'on hi havia un espectacular panorama dels Pirineus ben nevats, des del Monte Perdido fins a l'Aneto. Ens hem aturat a fer unes fotos del gran panorama pirinenc abans de seguir el nostre camí.
Hem arribat a Lecina i hem deixat el cotxe a l'aparcament situat a l'entrada del poble. Després hem iniciat la curta caminada d'aproximació al Barranco de Basender, primer sector del recorregut previst. 
Després d'una curta caminada hem arribat a l'inici de la part tècnica del barranc, on hem trobat la instal·lació del primer ràpel. El Barranco de Basender és relativament curt i fàcil: té uns 8 ràpels perfectament equipats, el més llarg de 14 metres. Normalment està sec i avui només hi havia algun toll amb un dit d'aigua.
Hem baixat el barranc, encaixonat entre parets en un magnífic entorn natural, fins arribar al seu final, quan desemboca en el Río Vero, un altre barranc que coneixem força bé perquè l'hem baixat en diverses ocasions.
Després de recórrer un petit tram per la llera del Vero hem iniciat la segona part de l'itinerari d'avui, remuntant pel Camino de la Escaleretas per retornar a Lecina. És un camí equipat, potser massa equipat, sense gaire dificultat excepte per a persones amb vertígen.  El camí passa per un sistema de baumes que són antics assentaments prehistòrics on es conserven pintures rupestres de gran valor històric.
Hem pujat pel camí, equipat amb esglaons de gusta, grapes d'acer i cables de vida, fins als Abrigos del Gallinero, un sistema de baumes on hem pogut veure algunes de les pintures, protegides amb unes reixes metàl·liques. Després el camí s'enfila pels cingles amb l'ajut dels equipaments, amb alguns passos una mica vertiginosos en un magnífic entorn.
Després de remuntar pels cingles hem arribat a l'altiplà, per on en pocs minuts hem retornat a Lecina. Com que encara era aviat hem anat a visitar, als afores del poble, una alzina milenària que sembla ser que és la que va donar nom al poble. Després hem iniciat el retorn a casa, deixant enrere la Sierra de Guara.
I aquí teniu el vídeo del recorregut del Basender i Las Escaleretas. Ha estat produït per Edicions JGB i cedit al Blog de Muntanya per als seus seguidors:


ENTRADES RELACIONADES:
Cañón del Río
Vero, 2013
Barranco de
Chimiachas, 2005
Barranco de
Basender, 2002

PANORÀMIQUES:
Sierra de Guara Sierra de Guara Sierra de Guara
PARTICIPANTS:
Blog de Muntanya
Joan G. - Joan Y. - Pablo - Rosa - J. Rafel