dissabte, 7 de març del 2020

Cova-avenc Quim Solbas

Cova-avenc Quim Solbas
Avui hem anat a explorar una nova cavitat, aquesta vegada en el Parc Natural de Sant Llorenç de Munt. La cova-avenc Quim Solbas va ser descoberta l'any 2011 per un infatigable explorador de les muntanyes de la zona, en Quim Solbas, que va donar-li el seu nom. No és una gran cavitat, ja que el seu recorregut és limitat, però és interessant per les seves formacions, per la gran colada de més de 25 metres de la sala principal i per la circumstància que, a causa de ser una cavitat descoberta recentment, està molt ben conservada.
Hem deixat el cotxe a l'aparcament del Coll d'Estenalles, un dels llocs més populars de Sant Llorenç, i hem iniciat l'aproximació a la cova. Hem pujat fins al Coll de les Eres i hem seguit per un ample camí marcat com a GR en direcció a La Mola fins trobar el caminet que porta als Òbits. Aquest és un indret singular, una antiga masia construïda aprofitant les baumes de la zona. Ara està enrunada però encara queden algunes parets mig conservades.
Per arribar a la cova des dels Òbits ja no hi ha camí; només un petit corriol al principi, que ben aviat hem deixat seguint el track que portàvem en direcció a la cova. Ens ha costat una mica però finalment hem trobat l'entrada i ens hem equipat per a l'exploració.
L'entrada és relativament gran però immediatament s'estreny convertint-se en una d'aquelles gateres que els espeleòlegs classifiquen com a selectives. Són només uns 11 metres però cal una mica de tècnica i molta moral per superar el pas. Al final de la gatera comença una rampa fangosa per on hem baixat en ràpel fins a l'inici del pou de 15 metres que porta al fons de l'avenc. Després de reinstal·lar la corda hem fet el ràpel del pou, parcialment volat, que ens ha deixat a la sala principal.
Des del final del ràpel baixa una rampa sense dificultat fins al final de la sala principal, a la cota -37, amb un sostre altíssim i unes colades laterals força interessants. També hem vist l'esquelet de la cabra, que van trobar aquí els primers exploradors de la cova i ha quedat com a element curiós d'aquesta cavitat. Hem explorat algunes galeries i sales laterals, gairebé sense recorregut, i ens hem preparat per a la remuntada.
Hem superat fàcilment la remuntada amb l'ajut de tot el material tècnic: jumar, croll i pantin, i també hem superat la travessia de la gatera per sortir a l'aire lliure.
Abans de retornar hem fet uns vols de dron per documentar correctament el camí d'accés a la cova amb unes imatges aèries i finalment hem retornat al Coll d'Estenalles pel mateix camí que ens havia portat fins aquí.
I aquí teniu la pel·lícula d'aquesta activitat. Ha estat produïda per Edicions JGB i cedida per a tots els seguidors del blog.


ENTRADES RELACIONADES:
Capvespre al
Montcau, 2016
Cova Simanya i
Montcau, 2016
Avenc del
Llest, 2015

PARTICIPANTS

Joan G., Toni, J. Rafel

MAPA


TOPOGRAFIA


BIBLIOGRAFIA: