dimarts, 14 de desembre del 2021

Tossa d'Alp (2.535 m) amb esquís

Tossa d'Alp
Hem iniciat la temporada d'esquí de muntanya amb una ascensió curta i fàcil però que no havíem fet mai amb esquís. Era una sortida combinada amb quatre raquetistes, un caminador i un esquiador.
Havia nevat força els dies passats però, com és habitual en aquestes muntanyes, el fort vent havia escombrat la neu de les parts altes de la muntanya i l'ascensió no ha estat com esperàvem.
Hem pujat per la carretera del Coll de Pal però abans d'arribar-hi ens hem trobat el primer entrebanc: hi havia unes màquines treballant i hem hagut d'iniciar l'ascensió des d'un punt de la carretera a un km del coll. El panorama era decebedor: hi havia força neu a les fondalades però tota la cresta, per on anava el nostre itinerari previst, estava totalment pelada. El vent havia escombrat tota la neu de la carena, deixant un terreny pedregós on era impossible esquiar.
Hem iniciat l'ascensió buscant els punts on la neu permetia progressar amb esquís. Hem pujat força bé fins arribar a prop del primer cim secundari de la carena, el Cap del Serrat Gran. Allà la decepció ha estat total: a la gran sifonada que cal fer, passant per la Colladeta de Comabona, no hi havia neu. Un gran pedregar ens separava de la Tossa.
Amb els esquís a l'esquena (o les raquetes...) hem baixat fins a la collada i hem remuntat per l'altra banda pel camí d'estiu. A dalt encara he pogut progresar una mica més amb esquís arribant al Refugi del Niu d'Àliga i, una mica més amunt, al cim de la Tossa d'Alp (2.534 m).
Hem fet les quatre fotos de cim i hem baixat al refugi, que forma part de les instal·lacions de l'estació d'esquí de La Molina i està enllaçat amb un telecabina. Hem pres unes begudes en el bar i hem menjat una mica, abans d'iniciar el retorn.
La baixada ha estat com havíem previst: una caminada amb els esquís a l'esquena i una curta esquiada final fins al punt de partida. Una esquiada que no passarà a la Història.
I aquí teniu el vídeo de la jornada. Ha estat produït per Edicions JGB i cedit al Blog de Muntanya per als seus seguidors:


ENTRADES RELACIONADES:
GR3: Coll de Pal
Castellar, 2019
GR3: Alp - Coll
de Pal, 2019
Tossa d'Alp en
Travessia, 2014

PARTICIPANTS:
Blog de Muntanya
Albert - Joan G. - Joan Y. - Rosa - Toni - J. Rafel