dimarts, 7 de desembre del 2021

Mont Puget i Falaises du Devenson

Blog de Muntanya
En la segona jornada d'estada a les Calanques hem fet un itinerari circular recorrent alguns dels paratges més interessants d'aquest Parc Natural, pujant al cim del Mont Puget i recorrent les Falaises du Devenson.
Hem sortit del mateix punt que a l'excursió d'ahir, el pàrquing de la carretera de la Gineste, i hem fet el curt recorregut fins al Col de la Gardiole. Allà hem agafat una pista que puja per un llom entre pins. És la Crête de l'Estret, un camí de carena amb grans vistes. Feia un vent molt fort, especialment en aquest camí, molt exposat als quatre vents. 
A mesura que anàvem pujant per la Crête de l'Estret s'ha anat ampliant el panorama. Es veia el mar blau, avui molt mogut a causa del vent, amb uns quants illots. També es veia la ciutat de Marsella i al darrere nostre, a l'horitzó, les muntanyes nevades dels Alps del Sud.
En alguns punts el vent gairebé ens feia caure però hem seguit endavant fins arribar a un coll al peu del Mont Puget. La pujada final al cim era optativa però no hem volgut perdre l'ocasió de fer un cim, encara que fos de tan poca altitud. En pocs minuts hem superat el petit desnivell que ens separava del cim, arribant al Mont Puget (563 m). El vent encara era molt fort però ha afluixat una mica i hem pogut gaudir uns minuts del panorama del cim abans d'iniciar el retorn.
Hem retornat fins al coll i hem agafat un camí sense senyalitzar en direcció a la costa. El camí passa penjat entre els cingles sobre el mar fins enllaçar amb el GR51, que recorre la costa entre Marsella i Cassis. Hem deixat uns minuts el GR per acosar-nos al mirador del Col de la Candelle, un curiós balcó sobre el mar.
Hem retornat al GR i l'hem seguit passant al peu d'un gran penyal, el Cap Gros, i després recorrent les Falaises du Devenson, per un camí sobre els cingles amb vistes espectaculars.
Després d'un llarg recorregut entre cingles ens hem començat a allunyar de la costa pujant fins al Col de l'Oule des d'on hem anat a buscar el camí de la Calanque d'en Vau, que ja vam recórer ahir, per on hem pujat fins al Col de la Gardiole i després de retorn al punt de partida a la carretera del Col de la Gineste.
Hem retornat a Cassis, a la nostra base d'operacions de l'hotel Le Clos des Aromes, on hem recuperat forces amb les especialitats gastronòmiques de la Provença, tancant aquesta estada de dos dies a les Calanques.


ENTRADES RELACIONADES:
Le Doigt de
Dieu, 1979
La Sirenne, via
Sy Ray, 1979
La Sirenne, via
Liautard, 1977

PARTICIPANTS:
Blog de Muntanya
Magda, J. Rafel