dissabte, 15 de maig del 2021

Excursió a Òrrius

Òrrius
Aquesta ha estat, en certa manera, una sortida històrica. El grup de caminadors del GR, que durant més de 10 anys hem recorregut diversos GRs a raó d'una sortida col·lectiva mensual, estava en hivernació a causa de les limitacions de mobilitat causades per la pandèmia del COVID19. La darrera sortida, després d'un parèntesi de quatre mesos motivat pel confinament dur de l'inici de la pandèmia, va ser al juny de 2020.
Avui, gairebé un any després, hem reprès l'activitat caminadora amb una excursió que no forma part del traçat del GR3, que és el projecte que tenim en marxa actualment, però que serà el punt de partida d'una nova època del grup de caminadors ara que, a poc a poc, anem recuperant la llibertat de moviments. 
Ha estat un itinerari al voltant de la població d'Òrrius, passant per alguns punts singulars com la Pedrera de la Pedra Blava, l'Ermita de Sant Bartomeu de Cabanyes i el Menhir de Cal Camat. Per evitar el desplaçament en autocar, aprofitant que el punt d'arribada era el mateix de sortida, hem arribat a Òrrius en vehicles privats. 
Ha estat una plàcida caminada en un dia primaveral, per boscos mediterranis de pins i alzines, no excessivament llarg i amb pendents moderats. Hem esmorzat al costat de Sant Bartomeu de Cabanyes i hem completat el recorregut en unes 5 hores, comptant les aturades. A les dues del migdia hem acabat el recorregut i, després de prendre un refresc en el bar de la plaça, hem anat a dinar a casa, ja que amb les restriccions encara vigents no era possible fer el tradicional dinar col·lectiu de final d'etapa.
I aquí teniu un vídeo amb escenes d'aquesta excursió. Ha estat produït per Greaperos Productions i cedida al Blog de Muntanya per a la seva publicació:


ENTRADES RELACIONADES:
GR3: Sant Joan
- Vidrà, 2020
GR3:Campdevànol
- S. Joan, 2020
GR92: C. Bordoi
F. de Cera, 2009

PARTICIPANTS

Guille, Marta, Cati, Carles, Teresa, J. Antonio, Mònica, Miquel B., David, Trini, Jorge, Joan G., Casilda, Núria, Xesco, Àngela, Maribel, Maria José, Miquel M., Manel, Jose, Magda, J. Rafel

L'ANÈCDOTA: en el meu àlbum de fotos antigues hi tinc unes imatges que corresponen a una excursió que vaig fer amb el col·legi del Hermanos de Sant Adrià. Al darrere d'aquestes fotos hi consta una inscripció manuscrita: San Bartolomé, 1966. Fins ara no sabia a on havíem anat en aquella excursió de fa 55 anys; ens van portar en autocar i va ser una excursió lúdica, ja que vam fer jocs en el camp i no vam caminar gaire. Com que hi ha molts llocs amb el mateix nom, la inscripció de les fotos no donava prou informació per identificar el lloc.
Avui, finalment, he sabut quin va ser l'objectiu d'aquella excursió històrica. No és que hagi recordat el lloc, perquè fa tants anys que si no fos per les fotos no recordaria aquella petita excursió, però comparant aquesta foto amb les que he fet avui a Sant Bartomeu de Cabanyes he vist que era el mateix lloc.
Efectivament, els murs de l'ermita estan fets amb blocs de pedra ajustats de manera més o menys regular. Els diversos tamanys dels blocs i la seva distribució són com les empremptes digitals humanes. No hi ha dos murs d'ermita romànica en els que coincideixin els blocs.  Comparant aquesta foto amb les que he fet avui la conclusió és clara: en aquella excursió de fa 55 anys vam venir justament aquí, a Sant Bartomeu de Cabanyes. 
Foto de grup amb alguns companys del col·legi. Jo soc el de la corbata....