dijous, 3 d’octubre del 2024

Cabana de Tirapits

Cabana de Tirapits
L'activitat d'avui ha estat molt singular: hem pujat a dormir a la cabana de Tirapits, una cabana de pedra situada en un punt estratègic de la clàssica travessia Setcases-Núria. Demà tenim previst fer un recorregut pels cims de la zona, començant pel Pic de l'Infern, i aquest és un bon punt de partida.
Hem sortit de Vallter iniciant el recorregut pel camí que puja al refugi d'Ull de Ter, que forma part del GR11. Hem passat sense aturar-nos pel refugi i hem seguit fins al Coll de la Marrana. Després hem travessat la capçalera de la vall del Fresser per entrar en una valleta final que porta a la cabana de Tirapits i al coll del mateix nom.
La cabana de Tirapits és una antiga construcció de pedra seca, una magnífica mostra d'arquitectura popular amb una volta feta amb pedres, sense ciment, i tancada amb una gran llosa com a clau de volta. És més gran del que sembla vista des de fora i en el centre fins i tot ens podem posar drets.
L'entrada és una petita galeria, com una gatera, tancada amb una porta de ferro. A dintre no hi ha cap equipament més que el terra pla on hi poden dormir fins a 8 persones amb certa comoditat. A fora, en una pedra plana, una antiga inscripció sembla indicar que la cabana va ser construïda l'any 1912, segurament pels pastors de la zona que s'aixoplugaven a la cabana mentre els seus ramats pasturaven pel voltant.
Quan hem arribat a la cabana ja no hi tocava el sol i un feia fort vent gelat. Dintre de la cabana es notava el vent que passava entre les pedres, refredant l'ambient. Hem preparat tot per passar-hi la nit i hem sopat una mica mentre a fora anava fosquejant. Finalment ens hem posat a dormir mentre a fora encara bufava el fort vent.
En aquesta ocasió no publiquem vídeo. La pel·lícula d'aquesta activitat es publicarà a la propera entrada del blog, amb la de les ascensions del Pic de l'Infern i altres. L'àlbum de fotos inclourà també, les dues jornades de muntanya.


ENTRADES RELACIONADES:
Esquí a
Vallter, 2018
GR11: Ull de Ter
- Queralbs, 1997
Ull de Ter -
Planoles, 1973

Cabana de Tirapits
Joan G. - J. Rafel

1 comentari:

Blog de Muntanya ha dit...

La cabana de Tirapits no té cap mena d'equipament però buscant informació a Internet sobre aquesta construcció he trobat, a la web turismecat.cat la següent descripció:
---------------------------------
"El Refugi Tirapits és un refugi no guardat, el que significa que no hi ha personal permanent que el gestioni. Això li dona un encant especial, ja que et permet gaudir de la muntanya en la seva essència més pura. El refugi compta amb diverses instal·lacions bàsiques per fer la teva estada més còmoda:

- Llitera amb matalassos per a un descans merescut després d'una llarga jornada de senderisme.
- Taules i bancs per menjar i compartir moments amb altres excursionistes.
- Estufa de llenya per escalfar-te durant les nits fredes de muntanya.
- Font d'aigua per assegurar-te que mai et faltarà aquest recurs essencial.

És important recordar que, al ser un refugi no guardat, has de portar el teu propi menjar i estris de cuina. També és recomanable deixar el refugi en les mateixes condicions en què el vas trobar, respectant així l'entorn i els altres muntanyencs que el visitaran després de tu. El Refugi Tirapits és un lloc ideal per a desconnectar del món i connectar amb la natura, oferint-te una experiència única en un entorn impressionant."
---------------------------------
És evident que la persona que signa aquest article no ha estat mai a la cabana de Tirapits...