dissabte, 15 de juliol del 2023

Palomeras del Fornocal, Xae i Barrasil

Palomeras del Fornocal
Triple jornada barranquista amb tres recorreguts relativament curts però ben interessants. Avui l'objectiu principal era recórrer algun barranc aquàtic per combatre l'onada de calor que tenim. També volíem evitat les multituds que es concentren a determinats barrancs de Guara en temporada alta. 
Hem descartat el Barranc del Formiga, que era el nostre objectiu inicial, pensant que avui caldria fer cua per baixar-lo. Finalment ens hem decidit pel barranc de Las Palomeras de Fornocal, curt i amb poca aproximació però amb certes garanties de poder-nos remullar.
No ens hem equivocat i hem pogut gaudir d'un descens molt interessant amb poca aigua però suficient per fer bones remullades i gaudir d'un entorn espectacular per les profunditats sinuoses d'aquest barranc excavat en conglomerat.
El punt de partida està en el pont bastit sobre el propi barranc, a la carretera que porta de Colungo a Lecina, poc abans del Puente de las Gragantas. Ens hem equipat i en pocs minuts hem baixat al fons del barranc. Només corria un fil d'aigua però aviat hem vist que els gorgs estaven plens y que podríem gaudir d'un descens refrescant.
El barranc comença amb uns quants ressalts que es desgrimpen sense problemes fins arribar al primer dels quatre ràpels, tots curts i fàcils. Hem baixat el primer ràpel entrant a la zona més fonda de l'engorjat, molt estret i tan profund que en alguns punts la foscor és gairebé total.
Tres ràpels més ens han portat a una galeria estreta per on hem completat el descens caminant i desgrimpant petits ressalts fins arribar al final de Las Palomeras on desemboca en el riu principal d'aquesta vall, el Fornocal.
Al davant mateix de la sortida del barranc comença un corriol que puja fins a la carretera, amb un tram d'escales i un petit tram equipat amb una corda de nusos.
Tal com havíem previst, hem acabat el descens en poc temps, de manera que hem decidit completar la sortida matinal amb un segon barranc, el de Xae, molt proper al punt de la carretera on havíem arribat.
En pocs minuts hem arribat al barranc i hem començat a baixar caminant el primer tram, totalment sec. Poc després hem arribat a la instal·lació del primer dels tres ràpels d'aquest petit barranc. Els dos primers tenen poc pendent i gairebé es podrien desgrimpar i el tercer cau verticalment sobre la llera del Fornocal.
Després hem remuntat el riu fins poc abans del Puente de las Gragantas, on hem agafat un caminet que ens ha portat novament a la carretera per on hem arribat al lloc on havíem deixat el cotxe, donant per acabada la sessió matinal de barranquisme.
I aquí teniu el vídeo amb un resum de les imatges d'quests dos petits descensos:

SESIÓ DE TARDA:
Per demà havíem quedat amb uns amics per seguir fent activitats per la zona. Ens hem trobat a Rodellar i, com que era aviat, hem decidit aprofitar la tarda baixant la Garganta de Barrasil, un barranc que no requereix mitjans tècnics i és un dels més aquàtics de Guara.
En realitat, el Barrasil no és més que el tram final de les Gorges Negres, que ja hem fet tres vegades però avui feia tanta calor que ens venia de gust baixar el Barrasil i refrescar-nos amb les aigües del riu Alcanadre.
L'aproximació és llarga, gairebé dues hores, i cal pujar a Rodellar, baixar al Mascún, pujar el Barranco de Andrebot i baixar a la Pardina de San Cristóbal, on comença el Barrasil. El recorregut ha estat dur però al final hem tingut el premi de gaudir d'aquest magnífic descens en solitari amb les últimes llums de la tarda.
El descens acaba al Puente de Pedruel, just al costat del càmping, on ens hem instal·lat per passar la nit.


TRACKS: PALOMERAS - BARRASIL

ENTRADES RELACIONADES:
Barranco de
Sarratanás, 2011
Gorgas
Negras, 2011
Barranco del
Fornocal, 1986

PARTICIPANTS (sessió de matí):
Palomeras del Fornocal
Toni - J. Rafel
PARTICIPANTS (sessió de tarda):
Barrasil
Elena - Miquel - Susana - Toni - J. Rafel