dimecres, 21 d’octubre del 2020

Cresta del Sol

La Cresta del Sol
La Cresta del Sol és una activitat combinada d'escalada, excursionisme i via ferrada, que hem fet en una interessant sessió matinal. El dia era gris i amenaçava pluja però la previsió de la méteo assenyalava molts núvols encara que sense pluja i així ha estat. La cresta està al costat del pantà de la Llosa del Cavall, a la Vall de Lord, ben a prop de Sant Llorenç de Morunys.
Hem deixat el cotxe en una petita explanada al costat de la carretera i hem iniciat l'aproximació a l'inici de la via. Son uns 45 minuts de caminada per un corriol, en alguns punts desdibuixat. El camí s'enfila per sobre d'un túnel de la carretera fins enllaçar amb una petita pista que aviat torna a ser un corriol per on, travessant el bosc, hem arribat fins a una bretxa on comença el recorregut de la cresta.
La primera part de la cresta és una fàcil grimpada, que hem recorregut sense corda, tot i que tenia algun petit pas aïllat d'escalada. En bona part del recorregut hem seguit un caminet que ens ha facilitat l'aproximació. Finalment hem arribat a un mur on hem vist alguns parabolts. Aquí comença la via d'escalada.
Hem superat dues tirades d'escalada, amb molt bona roca i ben assegurades, fins arribar a un replà amb un parell de pins de bona mida que ens han servit per muntar la reunió. La tercera tirada és el pas clau de la via. Cal superar un pany de paret ben vertical, encara que amb magnífiques preses i ben assegurada. Superat aquest pas, la dificultat decreix fins arribar, amb una reunió intermèdia, a un petit cim de la cresta on acaba el primer i principal sector d'escalada.
Després de completar aquest sector hem seguit la cresta durant un llarg trajecte de transició. És un tram sense especials dificultats que hem fet sense corda, aprofitant alguns trams de corriols i fent alguna petita grimpada fins arribar a la base del mur final. Hem superat l'última tirada de la via, també amb una roca excel·lent, arribant al cim final on acaba el recorregut de la cresta.
Un cop completada l'escalada ens quedava el retorn al punt de partida, un interessant recorregut pels boscos de la Vall de Lord amb una mica de tot. Hem començat baixant per la vessant nord, vorejant la cresta fins a una bretxa on hem passat a l'altra banda iniciant el descens per una canal ben dreta. La canal comença amb fort pendent però aviat es va suavitzant i es converteix en un camí desdibuixat senyalitzat amb fites. 
Hem passat per sota d'un curiós bloc de pedra, encastat en forma de pont, i hem arribat a una canal rocosa on hi ha una instal·lació de ràpel. Hem fet un ràpel d'uns 30 metres i hem seguit baixant pel caminet. Al cap de poc hem trobat les primeres instal·lacions de la petita via ferrada, un cable de vida i alguns esglaons de fusta fixats amb estaques d'acer.
La via ferrada està en un estat deplorable, gairebé ruïnós, però és ben poca cosa i l'hem superat sense massa problema. El punt més singular és una mena de passarel·la metàl·lica descendent que dóna molt poca seguretat però, si més no, ha aguantat el nostre pas sense col·lapsar definitivament. Després cal baixar un pany de paret amb esglaons, aquests amb aspecte sòlid i segur.
Superada la ferrada ruïnosa, hem arribat a una petita pista per on hem baixat arribant en poca estona al punt de partida.
I aquí teniu la pel·lícula de la jornada, amb les millors imatges d'aquesta sortida. Ha estat produïda per Mountain Films amb la col·laboració de Quercus Films i Nonstop.



ENTRADES RELACIONADES:

Cresta del
Gall, 2020
Cresta del
Pedraforca, 2019
Cresta del
Ferran, 2018

PARTICIPANTS

Joan C - Sonia - J. Rafel

RESSENYA
Cresta del Sol

L'ANÈCDOTA: quan hem arribat al final del primer sector d'escalada, mentre assegurava els companys, he tret la càmera de vídeo per prendre unes imatges, amb la mala sort que m'ha caigut la càmera de fotos. Havia comès un error de passarell, ja que no portava la càmera lligada com s'ha de fer quan es fa escalada o activitats en terreny vertical. 
La càmera ha rodolat per la banda nord i l'he perdut de vista. Per sort, ha anat a parar a uns matolls i poc després he baixat amb l'ajut de la corda i l'he pogut recuperar intacta. 

3 comentaris:

Sonia ha dit...

Un día genial que tot i que va començar una mica gris, al final ha quedat perfecte. M'ha encantat fer la cresta del Sol amb vosaltres, m'ha semblat molt maca i de una dificultad que més o menys puc disfrutar, tot i que vaig de segona i això et dona molta confiança.

Blog de Muntanya ha dit...

Efectivament, va ser una activitat molt disfrutadora en un entorn molt interessant i solitari.
La propera serà la Crseta de Vall-llonga. Ja pots anar preparant els peus de gat.

Blog de Muntanya ha dit...

El vídeo de la Sonia:

https://youtu.be/0F77ZtTrsWQ