dimarts, 24 de setembre del 2019

Cresta dels Racons

Cresta dels Racons
La Cresta dels Racons separa els dos cims bessons del mateix nom: el Pic del Racó Gros (2.779 m) i el Pic del Racó Petit (2.785). Curiosament, els noms dels cims no concorden amb la realitat, ja que el Petit és 6 metres més alt que el Gros. Cal suposar que els qualificatius corresponen més a la percepció que a l'altitud, ja que el pic del Racó Gros té més volum, mentre l'altre és més estilitzat i no tan "gros".
El recorregut de la cresta és una activitat interessant, amb grans vistes de les valls de Carançà i l'Estanyet i amb una gran visió general de les muntanyes del Pirineu Oriental, del Puigmal al Canigó.  La seva dificultat és relativament baixa i no hem arribat a treure la corda en cap moment, tot i que cal grimpar una mica en alguns punts concrets del recorregut però sense cap pas que superi el segon grau d'escalada.
El punt de partida pot ser el Santuari de Núria o la vall francesa de Carançà i si es va des de Núria s'hi pot accedir pel Coll de Noufonts o pel de Noucreus. Nosaltres hi hem anat passant pel Coll de Noufonts i la intenció inicial era tornar per Noucreus però finalment hem tornat pel mateix itinerrai d'anada. Els horaris de cremallera de Núria ens han condicionat força perquè el dia d'avui, tot i ser festiu a Barcelona, es considera "temporada baixa" al cremallera de Núria i l'últim cremallera surt del Santuari a les 17:20.
Hem agafat el primer cremallera del matí a Ribes de Freser i poc després de les 8 ja estàvem a Núria iniciant la caminada. En poc menys de dues hores hem pujat fins al Coll de Noufonts (2.658 m). Des del coll ja es veien els dos pics del Racó amb la cresta que els uneix. Ja sense camí, hem baixat una mica i hem travessat el Pla de les Nou Fonts enfilant-nos després fons al Pic del Pas del Porc (2.742 m), un cim secundari molt poc prominent que marca l'inici de la cresta.
Des d'aquest cim hem baixat al coll del Pas del Porc (2.567 m). Era un tram relativament complicat, amb algunes desgrimpades fàcils però compromeses. Des del coll hem iniciat l'ascensió al primer cim, més fàcil del que semblava, seguint algunes fites i traces de camí. Sense gaire dificultat, hem arribat al cim del Pic del Racó Gros (2.779 m), un cim panoràmic amb grans vistes de la Vall de Carançà i la de l'Estanyet i les muntanyes del Pirieneu Oriental, des del Puigmal fins al Canigó. Hem fet una panoràmica circular:

Des del cim es veia el Racó Petit, enlairat al final de la cresta i força lluny. Estàvem condicionats per l'horari del cremallera i fins i tot hem dubtat si teníem prou temps per fer la llarga cresta (anada i tornada) i arribar a Núria a temps d'agafar l'últim cremallera. Finalment hem iniciat la travessia amb la intenció de tornar enrere si la travessia es feia llarga i arribava l'hora de no-retorn abans del cim.
La cresta no és difícil però sí una mica entretinguda, tot i que hi ha més caminada que grimpada. Hem forçat el ritme i abans del que pensàvem hem arribat al cim del Pic del Racó Petit (2.785 m). Només ens hem aturat un parell de minuts per fer les fotos de cim i una panoràmica circular:

Hem iniciat el llarg retorn desfent tota la cresta en sentit contrari, pujant al Racó Gros, baixat al Pas del Porc i pujant al Pic del Pas del Porc. Aquí ja hem calculat que havíem guanyat la partida al cremallera i, ja sense presses, hem completat la travessia fins al Coll de Noufonts i la baixada fins a Núria, on encara hem tingut temps de prendre un refresc en el bar mentre esperàvem el cremallera.
I aquí teniu la pel·lícula de la jornada. Ha estat produïda per  Mountain Films i cedida per a tots els seguidors del blog:




ENTRADES RELACIONADES:
Cresta de
l'Anyeller, 2018
Cresta dels
Llosers, 2013
Escalada al
Pic Rodó, 1978

PARTICIPANTS

Joan C. - Merche - Pablo - J. Rafel

DESNIVELL: +1.490 m, -1.490 m
RECORREGUT: 15 km
HORARI: 8 h 15 min (comptant aturades)

MAPA


BIBLIOGRAFIA:

PANORÀMIQUES:




VOL CIRCULAR