dijous, 25 de juliol del 2019

GR5: Refugi de Rosuel - Tignes

GR5: Rosuel - Tignes
Amb aquesta etapa del GR5 hem entrat de ple a la Vanoise, una de les zones més atractives dels Alps francesos, on hi ha un gran parc natural que, conjuntament amb el parc nacional italià del Gran Paradiso, forma un dels espais protegits més grans i interessants d'Europa. 
Hem esmorzat al refugi de Rosuel, situat a 1.556 m, abans d'iniciar la caminada d'avui. El camí puja per la vall de Ponturin, elevant-se sobre el fons de la vall. A l'altra banda vèiem la cascada de Nant Putors, un salt d'aigua per on s'escolen les aigües que baixen de les geleres del Mont Pourri, un dels gegants de la Vanoise amb els seus 3.779 m.
Més amunt hem passat la cruïlla amb el camí que porta al refugi d'Entre le Lac i ben aviat hem arribat al límit del Parc Nacional de la Vanoise però sense entrar-hi encara, ja que en aquesta zona el propi camí marca el límit del parc. Més endavant el camí s'eleva per la vessant dreta de la vall mentre a l'altra banda veiem el refugi d'Entre le Lac, situat al costat del Lac de la Plagne. Hem arribat a una gran plana, el Plan de la Grassaz, on hi havia un bon ramat de vaques pasturant. 
Més amunt, hem començat a veure la Grande Motte, un altre dels gegants de la Vanoise, amb els seus 3.653 m i una petita gelera, i hem arribat al refugi du Col du Palet. Es tracta d'un refugi modern, propietat com el de Rosuel del Parc Nacional, i situat en un lloc estratègic, a una bona alçada: 2.587 m. Ens hem aturat a esmorzar: fromage blanc avec myrtilles.
Des del refugi només hi ha 10 minuts fins al pas clau de la jornada, el Col du Palet (2.652 m). Des del coll hi ha un gran panorama sobre les muntanyes de la Vanoise però, malauradament, gairebé no n'hem pogut reconèixer cap. A partir del coll ja tot és baixada fins a Tignes, punt final de la nostra etapa. El camí baixa entre les instal·lacions de l'estació d'esquí i ben aviat hem pogut veure les concentracions urbanes dels apartaments i hotels de Tignes i Val Claret,  a més del Lac de Tignes. Finalment hem arribat a Tignes, un lloc turístic de primer ordre, especialment en temporada d'esquí.
A Tignes hem donat per acabada la temporada 2019 del GR5. Inicialment teníem previst caminar una jornada més però justament demà hi ha una etapa del Tour de France que té el seu final aquí, a Tignes. Des de bon matí i fins a les 8 de la tarda, tots els accessos a la vall estaran tallats a causa de la carrera i el més prudent és sortir de la ratera tan aviat com puguem, abans que es tanqui, de manera que hem deixat Tignes i els Alps francesos iniciant el retorn a casa.


ENTRADES RELACIONADES:
Roc de la Pêche
L'Orguère, 2013
Col de la Vanoise
Roc Pêche, 2013
Pointe de la
Réchasse, 2013

DESNIVELL+ 1.100 m -560 m
RECORREGUT15 km
HORARI5 h 45
BIBLIOGRAFIA: PARTICIPANTSMagda - J. Rafel


1 comentari:

Blog de Muntanya ha dit...

Després de descartar la sisena etapa del GR5 hem sabut que vam tenir molta sort: l'etapa del Tour va acabar neutralitzada perquè va caure una pedregada que hi va deixar tot blanc. Es va suspendre l'etapa al Coll de l'Iséran. Si haguéssim fet l'etapa prevista potser, a més de quedar-nos atrapats pel tancament de les carreteres, hauríem patit la pedregada....