dilluns, 22 de juliol del 2019

GR5: Plan de la Lai - La Balme Tarentaise

GR5: Plan de la Lai - La Balme Tarentaise
Segona etapa d'aquesta temporada del GR5 pels Alps francesos. El punt de partida ha estat el refugi del Plan de la Lai, situat al peu de la carretera de Bourg-St-Maurice a Beaufort, a uns 1.800 m d'altitud. Després d'esmorzar en el refugi hem sortit per una pista que en pocs minuts ens ha portat a la gîte de Plan Mya. El camí segueix pujant suaument per una zona de prats fins arribar a la Petite Berge (2.070 m), un coll amb una cabana de pastors. Des d'aquest punt, mirant enrere, hem pogut veure el massís del Mont Blanc.
Poc més endavant hem passat un segon coll de la mateixa altitud que l'anterior, la Grande Berge. Des d'aquí hem iniciat la baixada en direcció al fons de la vall de Treicol. No hem arribat al fons de tot sinó que al voltant dels 1.800 metres hem deixat la pista que portava avall per agafar un camí de flanc que, sense perdre altura, ens ha portat al peu del pas clau de la jornada, el Col du Bresson. 
Hi ha una petita pista que puja fent revolts en direcció al coll però el GR puja directament, tallant diverses vegades la pista. Quan estàvem a mitja pujada ha aparegut per sobre nostre la silueta de la Pierra Menta, una muntanya voltada d'espadats per totes bandes que ha esdevingut un símbol d'aquesta comarca.
Finalment hem arribat al Col du Bresson (2.469 m), marcat amb una piràmide de pedres. Al davant se'ns ha obert un nou panorama: es veien les muntanyes de la Vanoise amb diversos glaciars penjats. Una imatge molt alpina que ens ha portat gran records de les nostres esquiades per aquesta zona dels Alps. 
Des del coll només quedava la baixada, que hem completat en poc menys d'una hora, arribant al refugi de La Balme Tarentaise, on hem donat per acabada l'etapa d'avui. El refugi és de propietat comunal (de l'ajuntament local), bastant modern i amb bones instal·lacions. Un lloc força acollidor.


ENTRADES RELACIONADES:
GR5: Chapelle
Abondance, 2018
GR5: S. Gingolph
- Novel, 2018
GR5: La Flégère
Les Houches, 2012

DESNIVELL+ 950 m -800 m
RECORREGUT13 km
HORARI5 h 45
BIBLIOGRAFIA PARTICIPANTSMagda - J. Rafel