diumenge, 21 de juliol del 2019

GR5: Les Chapieux - Refugi Plan de la Lai

GR5: Les Chapieux - Plan de la Lai
L'estiu passat vam iniciar el GR5, el camí que ressegueix els Alps francesos des del llac Léman fins al mar Mediterrani. En realitat aquest GR ve de més lluny, ja que uneix el Mar del Nord amb la Mediterrània, però el nostre objectiu és només recórrer íntegrament els Alps francesos, tal com vam fer amb els Pirineus resseguint el GR11 i el GR10. A més, aquest GR forma part d'un altre camí més llarg, encara que molt indefinit i ple de variants, la Via Alpina, que recorre tota la serralada alpina des de les seves estribacions més orientals. 
L'any passat vam acabar la primera temporada del GR5 en el cim del Brévent, sobre la població de Chamonix. El tram del GR5 entre el Brévent i el refugi del Coll de la Croix de Bonhomme ja el vam recórrer fa uns anys perquè forma part del Tour del Mont Blanc, de manera que aquest any ens hem proposat reprendre la nostra travessia alpina en el refugi de la Croix de Bonhomme. Per arribar al punt d'inici hem fet un sector inicial, pujant des de Les Chapieux i guanyant gairebé 900 metres de desnivell.
Hem dormit a Bourg-St-Maurice i de bon matí hem pujat a Les Chapieu començant a caminar en direcció a la Croix de Bonhomme. És un camí ben traçat perquè forma part del Tour del Mont Blanc i ens ha portat en menys de tres hores al refugi, on hem fet una curta parada per menjar una mica abans d'iniciar pròpiament el recorregut del GR5.
Des del refugi, el GR resseguex una marcada cresta, la Crête des Gittes, per un camí històric que es va obrir per ús militar abans de la primera guerra mundial. El camí no va pel fil de l'aresta sinó que va flanquejat, molt ben traçat, per una i altra banda de la cresta. A mig camí hi ha un petit cim, marcat amb una fita, que rep el mateix nom amb el que es coneix de manera genèrica aquesta cresta: Crête des Gittes (2.538). El camí no passa pròpiament pel cim però hi ha una petita variant que hi passa. Des del cim hem pogut veure, entre boires, el Massís del Mont Blant sobresortint darrere de les muntanyes més properes i notablement més baixes. Hem fet una panoràmica circular:

El camí completa el recorregut de la cresta baixant fins al Col de la Sauce, des d'on ja baixa decididament, entre prats, en direcció al refugi del Plan de la Lai que ja es veu al fons de la vall, al costat d'una petita carretera. Finalment hem arribat al refugi, final d'etapa, i ens hi hem instal·lat.


ENTRADES RELACIONADES:
Tour Mont Blanc
Elisabetta, 2012
Tour Mont Blanc
Bonhome, 2012
Tour Mont Blanc
Contamines, 2012

DESNIVELL+ 1.011 m 
RECORREGUT12 km
HORARI5 h 45
BIBLIOGRAFIA PARTICIPANTSMagda - J. Rafel

L'ANÈCDOTAa la tarda, hem anat a una gîte situada al costat del refugi. Mentre estàvem allà menjant un assiette fromage, hem vist que hi havia molt moviment i ha arribat una ambulància. Hem pensat que s'havia produït algun accident però algú ens ha dit que un escurçó havia picat un nen. Efectivament, hem vist com els sanitaris estaven atenent el nen, que estava estirat a terra. Al cap d'una estona ha arribat un helicòpter de rescat en muntanya i s'ha emportat el nen. Sembla ser que la cosa no ha estat greu i el nen no corria perill però l'ensurt ha estat considerable.