diumenge, 8 de juliol del 2018

Levada do Alecrim, Lagoa do Vento i 25 Fontes

Levada 25 fontes
Avui hem iniciat les activitats a l'illa de Madeira, un lloc inèdit en aquest blog però que ofereix moltes possibilitats als excursionistes i també als barranquistes. Un dels principals atractius de l'illa (per als senderistes) és el de les típiques levadas, unes antigues canalitzacions que serveixen per portar l'aigua de les muntanyes a les parts més seques de l'illa. La majoria d'aquestes levadas fan recorreguts molt llargs, amb poc pendent i en ocasions travessant túnels molt llargs. Els camins annexos que serveixen per al manteniment d'aquestes infraestructures ens ofereixen uns recorreguts, en general fàcils però molt interessants, que recorren la variada geografia de Madeira.
Aquest matí hem arribat en avió a l'aeroport de Funchal i, després de llogar un cotxe, ens hem desplaçat a la zona del Rabaçal per fer la primera excursió a l'illa. Des de l'aparcament de la carretera ER110 ja hem vist el petit canal d'aigua d'una levada. Hem pensat que ja era la de les 25 Fontes, l'objectiu previst per avui, i hem iniciat la caminada.
El camí, molt fàcil, va resseguint el canal d'aigua per una zona de laurisilva, el bosc característic de les illes atlàntiques. Després d'una curta caminada hem arribat a la Madre da Levada do Alecrim, on neix la levada alimentada per un torrent en un indret amb petits salts d'aigua i gorgs.
Hem tornat uns minuts enrere i hem pres el camí que baixa a la Lagoa do Vento. Es tracta d'un salt d'aigua força alt i amb bon cabal, que ha format un gorg a la seva base, la lagoa. Hem gaudit una estona de l'espectacle del salt d'aigua i hem retornat pel mateix camí fins trobar una desviació a la dreta que ens ha portat fins a la Casa do Rabaçal.
Aquesta casa és un antic refugi forestal reconvertit en bar i hem aprofitat per menjar alguna cosa abans d'iniciar la segona part de l'excursió d'avui: la Levada das 25 Fontes. Des de la Casa hem baixat per un bon camí fins trobar, uns metres més avall, la levada. Es tracta d'un dels itineraris més populars de l'illa, una bona mostra dels camins de Madeira. És un camí ample i planer que ressegueix el petit canal d'aigua fins arribar a les 25 Fontes. El nom d'aquest indret és molt descriptiu: hi ha un torrent que forma una cascada; el torrent porta molt poca aigua però a la paret de roca hi ha moltes petites surgències, les 25 fonts, que acaben format un bon cabal. És també un indret molt singular, amb un gorg d'aigua clara on la Magda ha aprofitat per fer un bany refrescant abans de continuar el nostre camí.
Hem tornat enrere fins a la Casa do Rabaçal, fent drecera per un camí que comença a mitja levada, i hem agafat l'autobús llançadora que ens ha retornat a l'aparcament on havíem deixat el cotxe. Ha estat un bon començament, una agradable excursió que ens ha mostrat la singularitat dels paisatges d'aquesta illa perduda al mig de l'Oceà Atlàntic.
Aquí teniu el vídeo, amb algunes escenes d'aquesta excursió:




ENTRADES RELACIONADES:
La Gomera,
Chipude, 2017
La Gomera,
Agulo, 2017
La Fageda d'en
Jordà, 1973

DESNIVELL: +445 m
RECORREGUT: 13 km
HORARI: 5 h 30 (comptant aturades)
BIBLIOGRAFIA: